IPJ Suceava nu aplica neaparat legea, dar aplica o serie de corectii presei


Intră acum și în grupul de

Poliţia judeţului Suceava veghează. Şi pentru a fi mai elocventă această afirmaţie redăm mai jos un drept la replică oferit la 6 zile după terminarea primului tur de scrutin de biroul de presă al IPJ Suceava, instituţie condusă de Nicuşor Todiruţ, om pe care News-Bucovina şi-a permis să îl considere apropiat al PDL şi al preşedintelui acestui partid Gheorghe Flutur.

Dreptul la replică a venit ca urmare a articolului intitulat Poliţia din Suceava măsoară cu alta OCA şi vede cu alţi ochi incidentele de la Slatina şi vi-l redăm mai jos:

“În referire la articolul cu titlul de mai sus, publicat pe site-ul News-Bucovina, în care se afirma că: „ Poliţia suceveană înţelege să observe incidentele electorale altfel de cum sunt văzute ele de jurişti sau de judecători..”, precum şi „simpatia” arătată de şeful I.P.J. Suceava, Nicuşor Todiruţ pentru PD-L” ca fiind “mai mult decât evidentă…”, replicăm abia astăzi, susţinând demersul prin toate activităţile specifice desfăşurate de la încheierea scrutinului până în prezent şi aducând următoarele precizări :

Pe toată perioada campaniei electorale Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a urmărit respectarea cadrului legal incident, într-o manieră echidistantă, imparţială. Faţă de situaţiile de încălcare a legii sesizate în timpul campaniei electorale, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au fost întocmite 19 dosare penale privind diferite incidente electorale de pe raza judeţului.

De asemenea, în ziua primului tur de scrutin (22 noiembrie 2009) au fost întocmite 8 dosare penale pentru încălcări ale legii. Totodată, prin S.N.U.A.U. 112 au fost semnalate 53 incidente electorale, dintre care 36 nu s-au confirmat, iar 17 au fost soluţionate, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale.

Faţă de incidentele electorale ce au avut loc pe raza comunei Slatina în ziua primului tur de scrutin, în acest moment se efectuează verificări în cadrul a 5 dosare penale, privind atât pe primarul comunei cât şi alte persoane implicate în procesul de votare.

Atât în ziua primului tur de scrutin, cât şi-n zilele ce-au urmat, la nivelului inspectoratului au fost depuse 19 reclamaţii formulate de către diferiţi reprezentanţi ai partidelor politice, persoane fizice şi alte instituţii ale statului, care sesizau încălcări ale legislaţiei privind alegerile prezidenţiale. Au fost deja soluţionate 14 reclamaţii, fiind întocmite dosare penale în cazul a două dintre acestea.

Precizăm că, în toate situaţiile de încălcare a legislaţiei electorale în vigoare, sesizate sau constatate din oficiu, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava a acţionat prompt, cu celeritate, fără a se ţine cont de apartenenţa politică a persoanelor implicate, singurul criteriu de înregistrare şi soluţionare a cauzelor fiind încălcarea legii.

De asemenea, conducerea inspectoratului se dezice de orice imixtiune a factorului politic în deciziile ori modul de acţiune adoptat, fiind exclusă orice asociere cu vreo formaţiune politică.

BIROUL DE PRESĂ AL I.P.J. SUCEAVA

Numai că surpriza abia acum apare când ne dăm seama că de fapt Poliţia Suceava nu face decât să se faulteze singură dând comunicate şi informări ce se cam contrazic. În ziua votului, referitor la Slatina, abia după ora 18, acelaşi IPJ spune într-un comunicat oficial că: “Centrul de Comunicare Judeţean Suceava precizează că pe parcursul zilei de 22 noiembrie 2009 a fost semnalat de un reprezentant mass-media un incident electoral la o secţie de votare din comuna Slatina, referitor la intrarea în cabinele de votare a două persoane simultan. În cauză se continuă verificările, urmând a se aplica măsurile contravenţionale specifice Legii 370/2004 în cazul nerespectării legislaţiei electorale.”

Iar în dreptul la replică se vorbeşte deja de cinci dosare penale şi mai nimic despre modul cum au fost administrate lucrurile de forţele de ordine în zonă.

Şi nici nu se spune nimic dacă Nicuşor Todiruţ este sau nu un fan al lui Gheorghe Flutur şi al PDL. Doar schimbarea sa din funcţie odată cu pierderea alegerilor de Traian Băsescu şi formarea unui alt Guvern o va confirma.

Până atunci însă suntem dispuşi să pariem că la Slatina, pe 6 decembrie, primarul PDL Ilie Gherman îşi va bate joc de lege şi de reprezentanţii poliţiei, aşa cum a făcut-o şi până acum, şi nimeni nu-i va face nimic.


Intră acum și în grupul de