Prefectul de Suceava spune că măsurile suplimentare adoptate de CJSU vor fi imediat ridicate dacă două zile la rând rata de infectare scade sub 1,5 la mia de locuitori. În Siret, unde a fost o rată de infectare de 10,24 la mie, în două săptămâni a scăzut cu opt procente ca urmare a măsurilor adoptate


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina, că măsurile suplimentare adoptate în municipiul Suceava și alte localități din județ pentru limitarea răspândirii epidemiei cu noul coronavirus vor putea fi ridicate imediat ce rata de infectare va scădea sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.

„Îmi pare foarte rău că s-a ajuns în acest moment. Timp de câteva săptămâni am făcut zilnic apeluri, rugăminți, am intensificat controalele”, a spus Moldovan.

El a arătat că în momentul de față, când au fost prezentate cifrele de medicii infecționiști, este important să fie luate măsuri de prevenție suplimentare pentru a nu se ajunge la situația din primăvară.

Alexandru Moldovan a spus că a avut o întâlnire cu managerii din spitale din județ la inițiativa managerului SJU Suceava, Alexandru Calancea și că discuțiile au evidențiat că lucrurile nu stau deloc roz.

„Sper să nu ne întoarcem la vremuri pe care ni le dorim cu toții să le uităm”, a spus prefectul.

El a subliniat că îi pare rău pentru sucevenii afectați prin măsurile care au fost luate prin decizii ale CJSU Suceava, dar că sănătatea publică este prioritară în momentul de față.

„În CJSU s-a convenit ca dacă timp de două zile consecutiv, 48 de ore, rata de incidență la mia de locuitori este egală sau mai mică de 1,5, vom lua de îndată măsura ridicării acestor restricții. Sper ca acest lucru să se întâmple și să revenim la acea activitate normală pe care o aveam înainte”, a declarat prefectul.

El a adăugat că sunt măsuri care par dure în momentul de față, dar care vor permite să nu fie luate, în viitorul apropiat, măsuri restrictive de ordin superior.

„Cred că nu este de dorit, nici măcar psihologic pentru noi, locuitorii municipiului Suceava, care am trăit o adevărată dramă în primăvara acestui an să fie luate măuri restrictive de ordin superior”, a spus prefectul.

El a subliniat că în toate aglomerările urbane, fie că vorbim de activitatea din bazar, fie că vorbim de alte activități, recomandarea și solicitarea autorităților județene este să se respecte obligatoriu măsurile de protecție sanitară, respectiv, putarea corectă a măștii chiar în aer liber.

Totodată, s-a adoptat și s-a propus de comitetele locale ca în proximitatea unităților de învățământ pe o rază de 5 metri să poarte masca toate persoanele cu vârste peste 5 ani.

El a mai spus că proiecțiile pe care le arată specialiștii nu sunt îmbucurătoare și că chiar dacă situația județului Suceava este momentan bună, într-o zonă verde, există posibilitatea ca, în țară, la sfârșitul săptămânii viitoare să fie o rată de confirmări de infectări de 4000 pe zi.

Prefectul Alexandru Moldovan a menționat că experiența pe care a avut-o în lunile trecute când s-au luat măsuri preventive suplimentare în localități sucevene este că aceste măsuri duc la reducerea ratei de infectări.

Astfel, la Straja și Vicovu de Sus s-au luat măsuri de purtare a măștii de protecție în aer liber, iar într-o săptămână Straja s-a vindecat și imediat s-a văzut efectul și în  Vicovu de Sus.

„Cel mai relevant este cazul orașului Siret. Am avut o incidență de 10,28 la mia de locuitori”, a spus prefectul care a arătat că erau două focare de care știa DSP Suceava, iar primarul s-a implicat și a ajutat DSP în finalizarea anchetelor epidemiologice comunicând  existența unui al treilea focar ce a fost izolat destul de repede.

Prefectul a arătat că la două săptămâni de când s-au luat aceste măsuri în Siret incidența era, vineri, de 2,24 incidența, iar sâmbătă se estima că va ajunge sub 1,5.

„Iată că niște măsuri simple, e adevărat, puțin mai dure, de suspendare a activității HORECA, de purtare a măștii în aer liber, la activități care presupun anumite aglomerări duc la o scădere a incidenței”, a spus prefectul.

El a precizat că nu s-a închis în totalitate activitatea instituțiilor de spectacole și cultură, ci doar la interior.

Mai mult, în premieră CJSU Suceava a introdus un articol în care s-a prevăzut posibilitatea ca angajații afectați de restrângerea activităților economice și cultural-artistice să beneficieze de măsurile de sprijin.


Intră acum și în grupul de