Mirela Adomnicăi spune că în județul Suceava școala se putea face față în față. Ea se întreabă de ce au mai fost făcute investiții și planuri pentru desfășurarea școlii față în față dacă guvernanții tot doreau să le închidă//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD Suceava pentru Camera Deputaților  fostul prefect Mirela Adomnicăi a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că în județul Suceava în multe unități școlare procesul educațional se putea face în școală și consideră că guvernanții doar au mimat că au interesul să țină școlile deschise pentru că, după alegerile locale, au ales calea cea mai simplă cu consecințe grave, respectiv închiderea școlilor din toată țara.

Mirela Adomnicăi a explicat în emisiune că programul de guvernare al PSD acoperă cu soluții concrete toate problemele cu care ne confruntăm și este singurul program de guvernare transpus în dezbatere în spațiul public pentru o corectă informare și a a arătat că există un capitol distinct în Programul de guvernare privind lupta cu actuala epidemie cu măsuri ce vor fi aplicate dacă PSD va ajunge la guvernare.

Adomnicăi a subliniat că un principiu al luptei cu pandemia se bazează pe un parteneriat cu populația pentru că până acum a constatat că s-a mers pe ideea unei populații neinformate, dar sancționate în momentul în care nu respectă anumite reguli și decizii luate fără o justificare care să fie acceptată de toți.

În ceea ce privește școlile, măsura propusă de PSD se referă pe o evaluare a unui echilibru între riscul de infectare și consecințele unor măsuri restrictive.

„Școlile vor fi deschise după evaluarea făcută pe fiecare unitate de învățământ”, a spus Adomnicăi.

Ea a reamintit că la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie, înaintea deschiderii noului an școlar, fiecare conducere a unităților școlare a fost pusă în situația să-și asume răspunderea, să facă achiziții, să găsească soluții pentru a putea începe un an școlar cu prezența fizică a elevilor.

Adomnicăi a subliniat că indiferent de dotare, indiferent de riscurile din zona teritorială pe raza căreia se află școala, să fie închise.

Candidatul PSD a precizat că județul Suceava are o rată cumulată de infectare de circa două cazuri la mia de locuitori și că în acest caz se putea permite, în mare parte din județ, funcționarea școlilor cu prezența fizică a elevilor în școli, cu prezența dascălilor în fața copiilor.

„Avem dotările din școli pregătite încă din vară pentru începerea anului școlar care permit și distanțare și fluxuri separate. Eram pregătiți să avem acest an școlar cu prezența copiilor în școli”, a spus Adomnicăi.

Ea a menționat că dacă va prelua guvernarea în urma alegerilor, PSD își asumă deschiderea școlilor după analizarea fiecărei unități de învățământ în parte și a riscurilor pe care le presupune prezența copiilor în școli.

Mirela Adomnicăi a spus că guvernanții au decis închiderea tuturor școlilor din țară și a subliniat că în județul Suceava se putea gestiona prezența fizică a copiilor în școli.

„E mult mai ușor să închizi și vedem după aceea, după 6 decembrie. Urmează vacanța de iarnă. E o lipsă de asumare de răspundere. Cel mai simplu este să închizi indiferent de consecințele pe termen lung. Pe cei care guvernează îi interesează doar agenda electorală, cu un calendar până în 6 decembrie”, a spus Adomnicăi.

Ea a explicat că până în 27 septembrie când au fost alegerile locale, numărul de infectări erau de ordinul sutelor, dar s-a ajuns la 10.000 de infectări pe zi.

Adomnicăi a spus că evită să vorbească despre o prezență la vot în 6 decembrie, pentru că oamenii sunt îndemnați să voteze întrucât se va așterne soarta lor pentru următorii patru ani și că nu a înțeles de ce nu s-a dorit amânarea acestor alegeri până în luna martie, cum permite Constituția.


Intră acum și în grupul de