Primarul Ion Lungu anunță că proiectul de transport metropolitan va fi realizat tot cu autobuze electrice cu finanțare europeană: Este primul proiect metropolitan care se poate face foarte rapid


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat, marți, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că primul mare proiect al Zonei Urbane Funcționale (ZUF) Suceava este cel al transportului metropolitan și că acesta va fi realizat tot cu autobuze electrice.

Ion Lungu a spus că primul proiect integrat de transport electric din țară este implementat la Suceava și că acum urmează să semneze contractul pentru achiziția celor 15 autobuzele electrice produse de firma poloneză Solaris, cea mai puternică din Europa și care are foarte multe comenzi.

Potrivit primarului, după ce parcul de autobuze al municipiului va fi complet cu cele 62 de autobuze electrice va fi funcțional și noul sistem de trafic în municipiu.

El a mai declarat că tot cu finanțare europeană urmează să fie implementat proiectul Zonei Metropolitane de Transport.

Ion Lungu a spus că inițial proiectul era cu autobuze diesel și că era nevoie de minim 50 de autobuze pentru a deservi aceste localități din zona metropolitană, dar că în urma discuțiilor avute cu reprezentanții ADR Nord Est a reieșit că șansele pentru un asemenea proiect sunt mici pentru că acum UE finanțează proiecte pentru transport electric.

„Ca atare, vom promova un proiect de transport electric pe zona de transport metropolitan, cu două variante: de a pune stații de încărcare și în aceste localități sau prin achiziționarea de autobuze cum avem noi acum, cu autonomie de 250 de kilometri, cu încărcarea numai în municipiul Suceava”, a spus primarul.

Este primul proiect metropolitan care se poate face foarte rapid și care poate fi finanțat prin Zona Urbană Funcțională, a menționat Lungu.

Primarul a spus că pentru implementare se vor achiziționa 60-70 de autobuze electrice cu autonomie de peste 250 de kilometri, iar autobaza va fi amenajată la sediul actual al TPL pe strada Traian Vuia în timp ce pentru transportul urban va funcționa noua autobază a diviziei electrice a TPL.


Intră acum și în grupul de