Inspectorul pentru romi din ISJ Suceava spune că elevi romi sunt nevoiți să renunțe la școală pentru că nu-i lasă părinții. Fetele nu mai sunt lăsate din clasa a șasea pentru că „se strică” la școală și sunt măritate//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Inspectorul școlar pentru romi din ISJ Suceava, Lucian Dimitriu, a deplâns, marți, soarta unor copii de romi care nu vor putea să-și continue studiile pentru că părinții lor nu doresc.

„Cu romii tradiționaliști, cu romii căldărari, întâmpinăm cele mai mari probleme. Acceptă până la un anumit punct să-și dea copiii la școală, mai puțin fetele. Băieții merg până în clasa a opta și avem acum mici reușite cu elevi care au pătruns și la liceu, dar fetele dispar prin clasa a cincea, a șasea, maximum a șaptea. Se mărită. De obicei, din alt doilea semestru din clasa a șasea dispar, nu mai vin la școală. Și mergi să vezi care este situația. Când ajung la locuință și văd fata în fustele tradiționale e clar”, a spus Dimitriu.

El a dat exemplul unui caz de la școala din Știrbăț cu o fată care era prima pe clasă.

„Deodată, fata a dispărut. Nu a mai venit. Împotriva voinței fetei, părinții n-au mai vrut să o lase la școală, au măritat-o forțat, considerând că „se strică fata”.”, a spus Dimitriu.

El a subliniat că respectiva elevă era o fetiță de 14 ani, extrem de deșteaptă, îngrijită, cu perspectivă de a face performanță.

„Ea își dorea să dea la Colegiul Mihai Eminescu și ar fi intrat. Culmea este că aceste persoane au o situație materială care le-ar permite să-și țină copilul la școală pentru că sunt și din mediul căldărăresc romi bogați. Sunt avuți”, a spus Dimitriu care a menționat însă că acești romi nu vor să renunțe la tradiții, la măritatul de copil, mai ales că sunt promiși copiii de mici.

Mai mult, el a spus că se căsătoresc copii de 11-12 ani, iar noaptea nunții este asistată de soacra băiatului.

„Lupta e lungă. Dacă nu fi un plan european cu aplicabilitate pentru România, problema romilor nu se va termina. Cât sunt ei marginalizați de societate, cât se automarginalizează, vor rămâne în continuare o problemă socială pentru România”, a conchis Lucian Dimitriu.


Intră acum și în grupul de