Ocoalele Silvice Marginea și Moldovița au rămas fără certificate de atestare. Activistul de mediu Tiberiu Boșutar: Pe perioada în care atestatul este suspendat tot lemnul este considerat tăiat ilegal


Intră acum și în grupul de

Fostul senator Mihai Goțiu a publicat o listă cu peste 50 de operatori economici care au rămas fără certificate de atestare, în urma schimbărilor legislative pe care a reușit să le impună anul trecut.

Între entitățile care au rămas fără certificate de atestare sunt Ocoalele Silvice Marginea și Moldovița.

„Cu anumite întârzieri* (că așa e în România) a ajuns la mine (mai exact, a fost încărcat pe site-ului Senatului) răspunsul fostului ministru al Mediului, Mircea Fechet, legat de eficiența Ordinului de Ministru (OM) nr. 485, din 31.03.2020, modificat în urma demersurilor politice, începute în 2018, și a amendamentelor pe care le-am formulat anul trecut”, arată fostul senator.

El arată că ocoalele silvice ale Romsilva care au rămas fără certificatul de atesare sunt  OS Marginea (Direcția Silvică Suceava), OS Moldovița (DS Suceava) și OS Fâncel (DS Mureș), precum și RPL OS Ghimeș-Făget, regie publică locală a comunei cu același nume din județul Bacău.

„Practic, în lipsa Certificatului de atestare/reatestare, drujbele acestor operatori economici vor fi scoase din păduri. Mai mult, administratorii și/sau asociații acestor firme nu mai pot fi administratori și/sau asociați în alte societăți care să solicite atestare de exploatare forestieră. Tot în urma amendamentelor pe care le-am depus la OM 485/2020, perioada de interdicție a fost mărită de la un an la trei ani”, arată Goțiu.

Fostul senator menționează că toți acești operatori economici și ocoale silvice încearcă să întoarcă decizia în justiție, deschizând peste 100 de acțiuni de suspendare a retragerii atestatelor, respectiv de anulare a sancțiunilor.

„Am început deja discuțiile cu specialiști și activiști de mediu pentru a găsi soluții pentru intervenția în aceste procese” a anunțat fostul senator.

Activistul de mediu Tiberiu Boșutar a explicat în cadrul Analizei de Seară de la News Bucovina că situația din ocoalele silivice sucevene a fost generată de faptul că s-au constatat grave nereguli ceea ce este de neacceptat pentru că aceste ocoale trebuie să fie modele de exploatare.

El a mai atras atenția că, din informațiile pe care le are, OS Marginea continuă exploatarea în ciuda interdicției de a exploata pe perioada în care certificatul este suspendat.

„Tot lemnul este tăiat ilegal pe perioda în care atestatul este suspendat”, a spus Boșutar.

Vezi integral Analiza de Seară în care este dezbătută situația.


Intră acum și în grupul de