Sanda-Maria Ardeleanu: “Politica este o lume a barbatilor in care o femeie patrunde greu si infinit mai greu reuseste”


Intră acum și în grupul de

Site-ul www.NewsBucovina.ro vă propune un interviu în exclusivitate cu deputatul PD-L de Suceava, Sanda-Maria Ardeleanu, vice-rector pentru Relaţii Internaţionale al Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava şi totodată, o personalitate marcantă în viaţa culturală suceveană.

NewsBucovina: Ce v-a determinat să intraţi în politică?

Sanda-Maria Ardeleanu: Dorinţa de a face mai multe lucruri concrete pentru Universitatea mea, pentru Şcoală în general, pentru cultura suceveană, sunt principalele motive care m-au determinat să intru în politică. Simţeam că ideile mele au nevoie şi de o altfel de susţinere pentru a putea fi promovate, era un arriere-pensee (n.r. gând ascuns) care a făcut ca, în momentul în care am primit invitaţia, să accept pe loc intrarea în PD-L.

Mai mult, şansa de a face parte dintr-o echipă, alături de primarul Sucevei, pe care îl apreciam demult şi de politicianul Gheorghe Flutur, în care credeam, m-a făcut să mă hotărăsc, deşi niciodată până atunci nu mă visasem în ipostaza de politician. Dacă nu aş fi fost invitată să mă alătur acestei echipe, mă întreb şi acum dacă m-aş mai fi înscris vreodată într-un partid.

NewsBucovina: De ce credeţi că viaţa politică suceveană este dominată de bărbaţi?

Sanda-Maria Ardeleanu: Nu numai viaţa politică din Suceava este dominată de bărbaţi. În general, politica este o lume a bărbaţilor în care o femeie pătrunde greu, dar şi mai greu este acceptată şi infinit mai greu reuşeşte. În plus, este adevărat, Bucovina este o regiune mai conservatoare faţă de alte zone ale spaţiului românesc, aşa se face că la Suceava, într-adevăr, sunt prea puţine femei recunoscute ca politicieni, deşi sunt femei de calitate care fac politică de multă vreme.

NewsBucovina: Care este proiectul politic la care ţineţi cel mai mult?

Sanda-Maria Ardeleanu: Proiectul politic la care ţin cel mai mult este renaşterea culturală a Sucevei şi a judeţului nostru. Posibilitatea de a lucra la noua Lege a Educaţiei Naţionale se constituie într-un alt proiect major pentru această perioadă.

NewsBucovina: Comentaţi pe scurt evoluţiile din ultima perioadă de pe scena politică românească

Sanda-Maria Ardeleanu: Sunt fericită să pot face parte din elita politicii româneşti, în calitate de deputat în Parlamentul României, într-o perioadă extrem de interesantă pentru România. Ca tânără ţară membră a UE, România traversează o etapă de profunde prefaceri în toate planurile, iar şansa implicării noastre ca politicieni uninominali în reformarea şi modernizarea ţării este una istorică.

În plus, situaţia specială în care se află şi ţara noastră, în contextul mondial şi european al crizei economico-financiare, conferă un plus de motivaţie politicienilor de a se implica în rezolvarea problemelor, de multe ori grave, cu care se confruntă românii. Dinamismul transformărilor este fără precedent, se modernizează partidele, se modernizează instituţiile statului, se modernizează legislaţia.

NewsBucovina: Care credeţi că sunt şansele ca o femeie să ajungă să candideze la preşedinţia României?

Sanda-Maria Ardeleanu: În contextul schimbărilor majore şi foarte rapide în România, al funcţionării modelelor europene, vreau să cred că ar putea să apară şi pe scena politică românească o femeie-candidat la preşedinţia României.

NewsBucovina: Care este pentru dvs. modelul politic feminin din politica românească?

Sanda-Maria Ardeleanu: Marta Bibescu, dispărută în 1973, pentru generozitatea şi altruismul său în susţinerea cauzei românilor de pretutindeni, pentru simbolul pe care l-a reprezentat şi îl reprezintă încă, în calitate de femeie-intelectual militantă pentru emanciparea româncelor şi pentru recunoaşterea valorilor spiritualităţii româneşti în lume.


Intră acum și în grupul de