Angela Zarojanu: „In general, romanii sunt misogini. Bucovinenii sunt poate cei mai misogini”


Intră acum și în grupul de

Site-ul www.NewsBucovina.ro continuă seria de interviuri în exclusivitate cu o altă femeie politician, subprefectul judeţului Suceava, Angela Zarojanu. Aceasta a deţinut funcţia de viceprimar PNL al municipiului Suceava în perioada 2004-2008, a ocupat fotoliul de preşedinte al Organizaţiei Municipale PNL Suceava în perioada 2001-2004 şi a deţinut totodată şi şefia Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale. De asemenea, Angela Zarojanu a fost membru al Curţii de Onoare şi Arbitraj PNL.

NewsBucovina: Ce v-a determinat să intraţi în politică?

Angela Zarojanu: Sunt o persoană voluntară, întotdeauna am dorit să mă implic, să nu stau deoparte, să fac mai mult pentru cei din jurul meu. Dacă nu intram îm politică, probabil că mă implicam foarte serios în societatea civilă.

NewsBucovina: De ce credeţi că viaţa politică suceveană este dominată de bărbaţi?

Angela Zarojanu: În general, românii sunt misogini. Bucovinenii sunt poate cei mai misogini. Apoi, educaţia din familie face ca fetiţele şi apoi femeile să nu se gândească la posibilitatea de a reuşi în politică. O femeie reuşeşte în acest domeniu dacă munceşte de 10 ori mai mult decât un bărbat şi dacă îşi doreşte foarte mult acest lucru. Din păcate, femeile nu votează femei, de aceea este şi mai greu ca noi să pătrundem în această lume.

NewsBucovina: Care este proiectul politic la care ţineţi cel mai mult?

Angela Zarojanu: Eu nu mai am proiecte politice pentru că am intrat în Corpul Înalţilor Funcţionari Publici şi fac administraţie. Dar, pentru România, cred că cel mai important proiect politic este să păstreze o guvernare de dreapta cel puţin încă 10 ani, pentru a putea creşte ca valoare, aceasta ducând la creşterea nivelului de trai şi la dezvoltarea măsurilor sociale active.

NewsBucovina: Comentaţi pe scurt evoluţiile din ultima perioadă de pe scena politică românească.

Angela Zarojanu: În România au rămas trei partide importante: PD-L, PSD şi PNL. Nu discutăm despre UDMR pentru că este o asociaţie etnică şi nu un partid politic. PSD a făcut câteva greşeli care l-au costat scump, printre care şi alegerile interne şi s-a divizat. Preconizez că urmează să apară încă un partid de stânga, momentan nu se ştie dacă va reuşi sau nu, dar dacă reuşesc, stânga va creşte în procente la viitoarele alegeri locale.

PNL este bulversat, dezorientat. Drept urmare, a apărut preşedintele dictatorial Antonescu şi a dispărut democraţia din interiorul partidului. Va fi foarte greu să se adune voturi pentru această formaţiune politică în 2012. Dacă – şi probabil o vor face – PSD şi PD-L vor schimba legea electorală, PNL se află în situaţia de a nu mai intra în Parlament în 2012.

Şi în PD-L vor fi alegeri interne, dar acest partid are şansa să rămână unit, pentru că niciodată partidele de la putere nu se divizează. PD-L este deschis către liberalii plecaţi de la PNL, care vor fi în număr destul de mare după schimbarea legii electorale. Dat fiind contextul actual, prevăd că în anul 2012, în Parlament vor rămâne două partide: PD-L şi PSD, împreună cu asociaţia etnică UDMR. Există posibilitatea ca îl loc de PSD să fie o alianţă de stânga, asta dacă noul partid de stânga va reuşi la alegerile locale şi chiar o alianţă de dreapta, dacă PNL îşi va evalua corect şansele.

NewsBucovina: Care credeţi că sunt şansele ca o femeie să ajungă să candideze la preşedinţia României?

Angela Zarojanu: Din păcate, este foarte greu ca o femeie să ajungă să candideze, dacă discutăm că ea va fi exponentul unui partid puternic. Regret să spun acest lucru, dar este imposibil să reuşească la această oră. Poate că peste câteva decenii acest lucru va fi posibil.

NewsBucovina: Care este pentru dvs. modelul politic feminin din politica românească?

Angela Zarojanu: Acum câţiva ani, un model de femeie politician era pentru mine Mona Muscă. Din păcate, o serie de declaraţii ascunse, date în tinereţe, au scos-o din viaţa politică. Acum, a crescut o altă femeie puternică, Elena Udrea, care are tăria şi forţa de a merge drept, înainte, fără a se uita în urmă. Adevăratul meu model politic este reprezentat de americanca Condoleezza Rice.


Intră acum și în grupul de