Intră acum și în grupul de
Seria de interviuri prezentate în exclusivitate de site-ul www.newsbucovina.ro continuă cu o altă femeie politician, social-democrata Violeta Zenovia Ţăran, primarul comunei sucevene Berchişeşti. Violeta Zenovia Ţăran a intrat în politică în anul 2000, ca membru al Partidului Democrat şi tot atunci a preluat, la doar 27 de ani, conducerea Primăriei Drăgoieşti, pe care a administrat-o timp de cinci ani. Din anul 2001, deţine funcţia de preşedinte al Organizaţiei locale PSD, iar în perioada 2001-2004 a fost membru al Organizaţiei de femei PSD Suceava. Violeta Zenovia Ţăran a făcut parte şi din TSD Suceava, unde a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte şi a fost membră a Consiliului Naţional al TSD, în perioada 2001-2004. În prezent, „primăriţa” este membru al Consiliului Naţional al PSD şi are în administrare comuna Berchişeşti.
NewsBucovina: Ce v-a determinat să intraţi în politică?
Violeta Zenovia Ţăran: Am intrat în politică determinată fiind în primul rând de curajul şi energia tinereţii, animată şi de dorinţa de a-mi ajuta semenii şi nu în ultimul rând din dorinţa de a lăsa în urma mea lucruri de care să se bucure şi generaţiile viitoare. De altfel, în anul 2000 am fost cea mai tânără femeie primar din ţară.
NewsBucovina: De ce credeţi că viaţa politică suceveană este dominată de bărbaţi?
Violeta Zenovia Ţăran: Atâta încrâncenare există în viaţa politică, încât doamnele, care au în general o doză mai mare de sinceritate, de bun simţ şi respect faţă de cuvântul dat, sunt din nefericire timorate de încleştările politice şi deocamdată cred că sunt într-o stare de aşteptare. Însă, sunt convinsă că în scurt timp femeile se vor impune şi în politică.
NewsBucovina: Care este proiectul politic la care ţineţi cel mai mult?
Violeta Zenovia Ţăran: Cum în momentul de faţă administraţia este strâns legată de politică, proiectul meu politico-administrativ vizează dezvoltarea economico-socială a comunei şi al nivelului de trai al locuitorilor acesteia.
La nivelul comunităţii noastre, s-au derulat, se derulează şi sunt în faza de proiect, numeroase investiţii care cuprind o întreagă paletă de proiecte cu caracter social, economic, cultural, de mediu, sport şi chiar pentru situaţii de urgenţă şi aş vrea să enumăr aici câteva dintre proiectele de care m-am ocupat de când sunt primar al acestei comune: Alimentarea cu apă în localitatea Berchişeşti, proiect derulat prin programul “Alimentare cu apă în zonele rurale”, investiţie care a fost recepţionată încă din anul 2003; şcoală cu 12 săli de clasă în Berchişeşti, obiectiv de investiţii care este în faza finală de execuţie; canalizare şi staţie de epurare wn localităţile Berchişeşti şi Corlata, de asemenea investiţie care se află wn faza finală de execuţie şi urmeaza recepţia lucrării; construcţie Cămin Cultural în satul Corlata, în faza de recepţie; execuţie sediu nou Primărie, investiţie ce se află în curs de execuţie; reţeaua Electronică a Comunităţilor Locale, investiţie derulata prin intermediul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, care se derulează de mai bine de doi ani şi este recepţionată; bază sportivă în comuna Berchişeşti, în curs de execuţie; modernizare drumuri comunale; modernizare şi extindere Cămin Cultural Berchişeşti; construcţie grădiniţă cu 4 grupe, proiect depus pe măsura 3.2.2, în faza de evaluare; modernizare drumuri de exploatare, masura 1.2.5, care se află în faza de proiect; centru de îngrijire de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, în faza de evaluare; programul de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în comună, în faza de evaluare; realizarea unui system de transformare a energiei solare în energie electrică necesară pentru consumul propriu al commune Berchişeşti, obiectiv ce se află în faza de proiect; staţie de avertizare şi alarmare pentru situaţii de urgenţă, proiect depus prin Programul Operaţional România-Ucraina 2007-2013, se află deasemenea în faza de evaluare; îmbunătăţirea infrastructurii turistice transfrontaliere în comuna Berchişeşti, proiect depus prin Programul Operaţional România-Ucraina 2007-2013, se află în faza de evaluare şi Sală de Sport în comună, obiectiv care se află în faza de proiect.
Vedeţi, aşadar, că funcţia în care m-au ales oamenii din comunitatea în care locuiesc are mai multe reprezentări administrative şi mai puţine politice. În concluzie, deviza “Fapte, nu vorbe” cred că mi se potriveşte cel mai bine.
NewsBucovina: Comentaţi pe scurt evoluţiile din ultima perioadă de pe scena politică românească
Violeta Zenovia Ţăran: În legatura cu evoluţiile de pe scena politică românească, cred că sunt destui analişti şi comentatori politici care să dezbată acest subiect, iar preocuparea mea majoră nu este de a comenta aceste evoluţii, ci de a administra comunitatea pe care o conduc.
NewsBucovina: Care credeţi că sunt şansele ca o femeie să ajungă să candideze la preşedinţia României?
Violeta Zenovia Ţăran: Cred că dacă nu ar fi existat o personalitate ca cea a fostului premier britanic Margaret Thatcher, ar fi trebuit neapărat inventată, pentru că actuala situaţie politico-economică din România impune acest lucru.
NewsBucovina: Care este pentru dvs. modelul politic feminin din politica românească?
Violeta Zenovia Ţăran: Provenind din acelaşi domeniu, fiind astfel la răsăritul activităţii mele profesionale un cadru didactic, apreciez în mod deosebit personalitatea şi activitatea Ecaterinei Andronescu, pentru că este o profesionistă şi în acelaşi timp o femeie cumpătată şi un cadru didactic de apreciat.
Intră acum și în grupul de