Ion Lungu, la un an de la carantinarea Sucevei: Acum suntem frustrați că vedem cum se negociază carantina. La vremea respectivă ne-a ajutat pentru limitarea răspândirii virusului. Atunci era o spaimă la nivel național


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, la Analiza de Seară de la News Bucovina, la un an de la carantinarea municipiului Suceava că la acea dată aceasta fusese soluția pe care o găsiseră autoritățile centrale, dar că până la urmă a fost de folos pentru că a limitat infectările.

„La o discuție cu primul ministru am arătat frustrarea noastră, a sucevenilor, care am stat șase săptămâni în carantină și văd că acum se negociază”, a spus Lungu făcând referire la municipiul Timișoara care a decis să iasă din carantină deși rata de infectare este în creștere în zonă.

El a mai declarat că la vremea respectivă a ajutat carantina.

„S-a limitat răspândirea virusului, s-a limitat numărul persoanelor infectate și s-a limitat numărul persoanelor decedate. Cred că a fost bună acea carantină în condițiile date când noi eram în oglindă cu Italia, cu Lombardia. Am avut ghinion ca să fim noi pionieri din acest punct de vedere”, a spus primarul.

El a adăugat că nu crede că cineva a dispus carantinarea Sucevei cu rea intenție la vremea respectivă.

„Să nu uităm că era ceva nou și la nivel național și la nivel european. Nimeni nu știa cum se gestionează acest fenomen. Este clar că noi am avut o problemă la Suceava cu acel focar de la Spitalul Județean și transmiterea în comunitate”, a arătat Lungu.

Primarul consideră că închiderea a avut o logică până la urmă.

„S-a făcut o carantinare ca la carte. S-a mers pe ideea că acest focar de la Suceava trebuie izolat, limitat să nu se răspândească la nivelul întregii regiuni sau la nivel de țară. Ceea ce este trist pentru noi este că la vremea respectivă, când intrai în contact cu cineva, datorită așa-zișilor formatori de opinie de la București ne vedeau, ne tratau ca oameni ciumați”, a spus Lungu.

El a arătat că atunci era un soi de spaimă la nivel național și consideră că a fost un experiment pentru că nimeni nu știa cum să gestioneze situația.

„A fost un experiment și la nivel național și nivel guvernamental. Ne-am luat soarta în mâinile noastre. La vremea respectivă a fost detașată acea echipă militară de la București. Nu pot să spun că nu am avut o colaborare bună, instituțională, și am făcut tot ce a depins de Primăria Suceava să ajutăm acea echipă, să facem acele acțiuni de dezinfecție, de a face tot ceea ce a trebuit în comunitate, de a stropi pe casa scării, la asociațiile de proprietari”, a spus Lungu.

El a menționat că având exeriența de un an de pandemie poate face anumite aprecieri asupra modului de acțiune de atunci.

„Azi ne putem uita în urmă și constata că unele lucruri au fost bune, altele mai puțin bune. Nu cred că cineva din rea intenție a decis. Poate din neștiință, poate din lipsă de experiență în gestionarea unei pandemii s-a procedat în acest fel”, a mai spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de