Cușnir: De șase luni este haos la Serviciul de Permise și Înmatriculări, iar ministrul de Interne este depășit. Ce măsuri poate lua ministrul care nu a avut autoritate asupra propriului șofer care a făcut accident după ce a depășit pe bandă continuă zeci de mașini?


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, a declarat la Analiza de Seară de la News Bucovina că de șase luni este haos la Serviciul de Permise și Înmatriculări din Suceava și că de mulți ani „Fabrica de permise” de la Suceava a fost tolerată, iar de șapte ani Suceava este pe primul loc în țară la accidente mortale.

El a remintit succesiunea evenimentelor, arătând că în 28 noiembrie 2020 un număr de 14 persoane au fost reținute și un ofițer DGA a fost reținut în dosar, iar ulterior, în 14 martie a fost reținut și șeful SIPI Suceava.

La 13 ianuarie scms Alexandru Duțuc a fost numit interimar, iar în 17 martie acesta și-a dat demisia „onorabil și pentru a trage un semnal de alarmă asupra situației dezastruoase”, iar în 24 martie este numit noul șef interimar Aurel Donciu care este ridicat de DNA în 7 aprilie pentru audieri.

„În toată această perioadă, tinerii corecți din Suceava suferă pentru că nu pot da examen pentru permis de conducere. De aproape șase luni la Suceava este haos la Serviciul de Permise și Înmatriculări. Este evident că actualul ministru de Interne, Lucian Bode, este depășit. Ce măsuri poate să ia domnul Bode de la Interne dacă pe 1 septembrie anul trecut, când era ministrul Transporturilor a fost implicat într-un accident provocat de șoferul care conducea mașina în care se afla dumnealui? Șoferul a depășit zeci de autoturisme pe bandă continuă după care a provocat un accident. Ce autoritate poate avea domnul Bode ca și ministru de Interne care nu a avut autoritate asupra propriului șofer?”, s-a întrebat Cușnir.

El a subliniat că cea mai gravă problemă este lipsa acută de cadre de calitate.

„Din teritoriu se trag semnale de mulți ani, dar nu-i ascultă nimeni. Cât timp am fost consilier județean am activat în ATOP Suceava, iar inspectorul șef al IPJ Suceava a tras semnale de alarmă în nenumărate rânduri. Sunt depășiți din punct de vedere al personalului. Este o lipsă a personalului de calitate”, a spus liderul social-democrat sucevean.

El a argumentat că cel care a fost numit șef la serviciul din Suceava a fost adus din Maramureș și a fost reținut ulterior pentru corupție.

Cușnir a amintit că situația a fost generată de faptul că în perioada 2009-2010 s-au făcut restructurări de personal, dar și pentru că se permite pensionarea la 50 de ani.

„La 50 de ani oamenii aceștia au experiență maximă. Ce facem noi? Îi pensionăm. La fel și în magistratură, judecătorii se pensionează la 50 de ani, dacă nu și mai repede. În Marea Britanie nu poți fi judecător dacă nu ai 50 de ani. Țările civilizate folosesc experiența acumulată de oameni, iar noi îi trimitem pe oamenii cu experiență la pensie. De aceea ajungem să avem oameni nepregătiți, oameni nepotriviți în funcții pe care nu le pot gestiona. Nu au autoritate”, a spus Cușnir.

El consideră că Suceava nu avea nevoie de cineva asupra căruia planează urme de corupție din Maramureș să explice cum se organizează lucrurile.

„Suceava are nevoie de încredere în tinerii care cresc în Suceava și care pot să conducă destinele acestui oraș și acestui județ. Nu avem nevoie de tot felul de detașați în acest județ. Avem suficienți oameni de calitate în Suceava care trebuie lăsați să-și facă treaba cu dăruire față acest județ”, a mai spus Cușnir.


Intră acum și în grupul de