Deputatul USR Radu Ciornei: Suceava a ajuns la imunitatea de grup. E timpul să renunțăm la mască în aer liber. Ar putea fi, din punct de vedere epidemiologic, un experiment bun


Intră acum și în grupul de

Deputatul USR de Suceava, dr. Radu Ciornei, a declarat, vineri, la Analiza de Seară de la News Bucovina că faptul că în județul Suceava rata de infectare este sub 1 la mie de mai multe timp, iar explicația este că, cel mai probabil, județul Suceava a ajuns la imunitatea de grup.

Radu Ciornei, specialist în imunologie a explicat că județul Suceava a avut în primăvara anului trecut o infectare masivă și că a existat o transmitere accentuată a infecției cu noul coronavirus.

„Rata de depistare era de 3 la mie, dar nu se făceau teste, nu se făceau teste în toata România cât avea nevoie Suceava”, a spus deputatul sucevean.

El a menționat că această imunizare de grup se realizează fie prin trecere prin boală sau prin vaccinare.

Potrivit lui Ciornei, se pare că în județul Suceava s-a trecut de pragul de 60 la sută când începe să se manifeste imunitatea de cohortă.

Medicul imunolog a menționat că la cei peste 23.000 de suceveni care au fost confirmați cu infecția cu SARS-CoV-2 numărul de oameni careau trecut prin boală este de șapte până de zece ori mai mare, iar ținând cont de numărul de circa 50.000 de suceveni vaccinați, dar și la numărul care se află în diaspora se pare că s-a atins imunitatea de grup.

El a mai declarat că România este o țară în care se testează mediocru, dar că în Suceava s-a testat bine, mai ales că sunt și multe aparate, fiind în primele zece județe din țară ca număr de testări.

Radu Ciornei a spus că a discutat cu cei din comisia de sănătate din USR despre ridicarea obligației de a purta masca în aer liber în județul Suceava, dar că decizia nu se află la ministrul Sănătății, ci la DSU, la Raed Arafat și premierul Florin Cîțu.

„Este o decizie care se aplică ultima și, după părearea mea, ar trebui ridicată prima”, a declarat deputatul USR.

El a menționat că încearcă să inducă acest curent de opinie astfel încât Raed Arafat să ia în calcul ridicarea acestei obligații.

„Datorez acest lucru Sucevei și sucevenilor care au fost atât de încercați. Este o chestiune reparatorie. Ne-ați luat medalia, ne-ați închis, dar vă rog frumos, când suntem în locul în care puteți să ne redeschideți, vă rugăm să ne redeschideți. Mă adresez domnului Arafat, domnului Cîțu, să se uite pe datele statistice, domnilor din comitetul acela tehnico-științific pe care nu-i cunoaște nimeni, să-mi dea un telefon și le comunic absolut toate datele științifice care m-au făcut să primesc un val de aplauze și un val de critici”, a spus Ciornei.

Deputatul USR de Suceava a mai declarat că el consideră că cei care s-au testat pe banii lor să li se deconteze testele pozitive.

Radu Ciornei a amintit că a spus primul la News Bucovina că dacă omul este testat pozitiv la SARS-CoV-2 nu este obligatoriu să fie și infecțios și că a sărit toată lumea că nu se poate așa ceva, dar că acum este o chestiune pe care o știe toată lumea.

„Dacă acum jumătate de an spuneam că toți litrii aceia de dezinfectant pe care îi dădeam prin clase, pe pungi, peste tot, că sunt o tâmpenie, mi se spunea că sunt nebun. Acum s-a demonstrat științific că doar unul din 10.000 de cazuri se ia de pe suprafețe și nu din aer”, a mai spus Ciornei.

Deputatul sucevean a mai declarat că măsura de mască în aer liber nu s-a aplicat decât în câteva țări în care infectarea „a bubuit” și că infectarea în aer liber este greu de realizat, doar în condiții de aglomerație mare.

„Omul acela din Ostra sau la Crucea când se duce să-și ia o pâine, se duce singur. Lui îi este frică de câini, de lupi, dar el trebuie să-și pună masca pentru că-i e frică de Covid”, a spus Ciornei.

El le-a transmis celor din comitetul tehnico-științific să mai pună mâna pe carte și să mai vadă și realitate din teren.

„Sunt și cercetător științific și mi-am făcut bine temele. Mi s-a spus că dacă se ia masca de pe figură atunci oamenii nu mai respectă nimic. Atunci să punem un lockdown și să blocăm lumea, să sudăm și ușile dacă altceva nu mai merge. Eu îmi respect oamenii care m-au votat”, a spus Ciornei.

El a arătat că de la 1 mai ar trebui să nu se mai poarte mască în aer liber dacă situația din județ se menține.

Ciornei a subliniat că a ajuns la această propunere ca o concluzie științifică.

El a mai spus că cere să se ridice obligativitatea purtării măștii în aer liber doar în Suceava și consideră că județul Suceava fiind cu trei-patru luni înaintea celorlalte județe se poate lua o asemenea decizie.

„Suceava este în momentul în care o singură restricție poate fi ridicată. Când lași oamenii în restaurante să mănânce și să bea și să stea la masă fără mască, pentru mine, că îmi impui să port mască în aer liber este o ipocrizie destul de mare”, a mai declarat Ciornei.

În momentul de față Suceava stă foarte bine, a mai spus deputatul care a arătat că dacă se deschid restaurantele și începe să crească numărul infectărilor se va ști de unde provin pentru că riscul în restaurant să iei boala este de 90 la sută, iar riscul în aer liber este de 5 la sută.

El a mai spus că vine vara, perioadă în care se stă mai mult afară, iar epidemiile cu transmitere aerogenă se opresc, iar 60 la sută din suceveni au trecut prin boală sau s-au vaccinat, iar dacă se mai vaccinează încă 10 la sută dintre suceveni se ajunge la acel procent de 70 la sută pe care îl dorește toată lumea și pe care Anglia îl va avea luni.

„Epidemiologic, dacă dăm drumul Sucevei să vedem și ce se întâmplă. Poate fi un experiment bun”, a mai spus Radu Ciornei.


Intră acum și în grupul de