Mihai Dimian: Facultatea de Medicină poate fi construită în spatele stadionului dacă se va muta stația de tratare a semințelor, sau la Stațiunea de Cercetări Agricole dacă se acceptă ca USV să o revitalizeze


Intră acum și în grupul de

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava prof.univ. dr. Mihai Dimian, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că speră ca administrația locală suceveană, parlamentarii suceveni, să înțeleagă necesitatea Facultății de Medicină și Științe Biologice pe care USV o dezvoltă și nevoia unor spații pentru aceasta.

El a spus că de opt ani USV face demersuri pentru acest program și că are până acum cinci propuneri pentru Facultatea de Medicină.

Una dintre soluțiile care nu au fost acceptate a fost pe un teren al USV, în spatele Stadionului Areni, dar DSP Suceava a informat că acolo este o zonă de toxicitate din cauza unei instalații de tratare a semințelor.

„Se dorește o limitare a toxicității în zona centrală prin investiția în mutarea acelei stațiuni de tratare a semințelor? Foarte bine! Construim în spatele stadionului pe terenul pe care îl avem acolo și unde am depus documentele necesare. Este o soluție”, a spus Dimian.

El a mai arătat și că faptul că la 200 de metri de Parcul Areni și la 200 de metri de Primărie, este zonă de toxicitate pe o rază de 100 de metri nu pare să fie un lucru normal.

„Necesită anumite investiții. Pentru noi ca și comunitate ar fi bine să rezolvăm această problemă care este acolo”, a explicat prorectorul USV.

În ceea ce privește Stațiunea de Cercetări Agricole, propunerea USV nu a fost de închidere, ci de revitalizare a activității.

„Să lucrăm împreună. Angajăm și noi cercetători în domeniul respectiv și să facem într-adevăr ce ar trebui să facă stațiunea respectivă”, a spus Mihai Dimian.

El a menționat că acolo există o clădire care acum este folosită în alte scopuri decât a fost creată și care ar putea constitui un prim sediu pentru Facultatea de Medicină.

„Împreună cu parlamentarii ar putea fi dezbătut proiectul de lege privind transferul Stațiunii de cercetări agricole pentru ca să se poată dezvolta și aceasta”, a mai declarat prorectorul.

Mihai Dimian a arătat însă că toate aceste aspecte trebuie să fie clarificate în scurt timp pentru că USV nu mai are spații suficiente pentru programul de medicină și pentru programele de sănătate.

„O soluție peste zece ani nu ajută foarte mult”, a spus Dimian.

În ceea ce privește extensia propusă la Corpul E, prorectorul a explicat că aceasta nu este un sediu complet al Facultății de Medicină, ci doar ceea ce se poate prezenta ca un prim pas pentru asigurarea spațiilor necesare unui viitor program de medicină și pentru programele de sănătate existente.

El a spus că prin această extensie se va realiza legătura cu Corpul E care ușor-ușor va constitui o bază pentru Facultatea de Medicină urmând ca rectoratul să fie mutat, dar și alte activități, astfel încât spațiile disponibile să revină Facultății de Medicină și Științe Biologice.

„Ceea ce facem cu asistența medicală generală, cu medicina în viitor înseamnă o contribuție la sănătatea populației”, a spus Dimian care consideră însă că ar trebui găsită soluția pentru mutarea instalației de tratare a semințelor astfel încât sediul Facultății de Medicină să fie construit în spatele stadionului.

El spune că autoritatea locală trebuie să găsească o soluție pentru mutarea acestei instalații, locul să fie curățat mai ales că reprezintă un pericol pentru cei din zonă.

„Noi lucrăm de opt ani. Sunt opt ani de muncă, sunt programe dezvoltare, laboaratore, proiecte, profesori aduși. Au venit oameni cu CV-uri impresionante pentru că au văzut acest efort”, a explicat Mihai Dimian care consideră că trebuie ca și autoritățile să fie alături de USV în dezvoltarea acestei facultăți.


Intră acum și în grupul de