Președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Sorin Hâncu despre valul patru al pandemiei: Noi luăm măsuri doar după ce aceste cifre astronomice, dezastruoase și îngrijorătoare au început să alerteze și comunitatea europeană


Intră acum și în grupul de

Dr. Sorin Hâncu, președintele Colegiului Medicilor Suceava, a apreciat, miercuri, în emisiunea Exclusiv la Miezul Zilei, de la News Bucovina că situația epidemiologică dezastroasă în care se află țară noastră este din cauza poporului care nu conștientizează importanța profilactică a vaccinării.

”Am ajuns aici datorită nouă, datorită poporului român care nu a putut să realizeze importanța profilactică a vaccinării”, a declarat medicul sucevean care a subliniat că trebuie să fie ascultați specialiștii.

Președintele Colegiului Medicilor din Suceava a subliniat că acest val patru al pandemiei ne-a prins nepregătiți deși s-a știut din primăvară-vară că va veni.

”Acum este destul de târziu pentru că, din păcate, în România se iau măsuri după ce evenimentul s-a produs. Am ajuns cu mult mai grav, acum, față de cum eram anul trecut în primăvară. Toate aceste  cifre astronomice, dezastruoase și îngrijorătoare au început să alerteze și comunitatea europeană și noi abia acum vrem să luăm măsuri. Sper totuși ca aceste măsuri să fie destul de  eficiente, dar eu, din păcate, nu văd cum am putea obține rezultate așa repede”, a declarat dr. Sorin Hâncu.

Potrivit acestuia un lockdown ar ajuta mult în mod cert în redresarea situației catastrofice în care se află România.

”Ați văzut ce au făcut lituanienii? Au închis totul pentru 3 luni. Nu au stat la discuții. O vedeți că vor obține rezultate. Acest lockdown trebuie gândit foarte bine, pentru că dacă noi nu ne izolăm, ne izolează alții. Poporul român nu înțelege decât de măsuri coercitive. Aceste măsuri vor ajuta alături de vaccinarea în masă să ajungem pe un platou”, a mai declarat dr. Hâncu.

Potrivit acestuia și situația vaccinării în România este un paradox și nu înțelege de unde pleacă tot acest scepticism al românilor.

”Eu am trăit și în perioada comunistă și nimeni nu se gândea să refuze vaccinarea atunci. Noi ne vaccinăm de când de naștem și acum, dintr-o dată, s-a ajuns să nu mai facem asta. Eu nu pot să înțeleg acest scepticism. Este un paradox. De unde vine această reticență deodată? Avem parte și de un eșec de comunicare, dar și de recepție a acestei comunicări. Celelalte state care au rezultate mult mai bune ca noi, cum au comunicat cu populația? Vorbim despre o altfel de structură a populației de a respecta niște reguli, pentru beneficiul propriu și pentru a celor din jur”, a transmis președintele Colegiului Medicilor din Suceava, dr. Sorin Hâncu.

Medicul sucevean a apreciat că poate fi și o legătură cu ceea ce transmit preoții care, în unele comunități, le spun enoriașilor să nu poarte mască și să nu se vaccineze.

”În toată această perioadă a fost mult mai credibil punctul de vedere al bisericii, decât al specialiștilor. Eu nu am nimic cu biserica, cu niciunul dintre culte. Eu sunt un om credincios, dar într-o asemenea situație de cumpănă, să îndemni populația ca nu cumva să se vaccineze, nu este deloc în regulă, nu se poate așa ceva. Au murit de COVID-19, înalte fețe bisericești. Poate IPS Pimen trăia și în ziua de astăzi. În ceasul al doisprezecelea, pare că și Biserica a început să încline un pic în favoarea vaccinării. Dar până acum așa s-a făcut, și s-a făcut acest lucru la orice biserică. Mulți preoți le spuneau enoriașilor să nu poarte mască și să nu se vaccineze că vor muri. Omul simplu de la țară, care respectă regulile, respectă preotul, s-a conformat. Și uite așa ajungem la acest procent mic de vaccinați”, a apreciat Hâncu.


Intră acum și în grupul de