Taxele mari îi determina pe absolventii de liceu sa aleaga universitati straine


Intră acum și în grupul de

De la an la an, universităţile româneşti cer tot mai mulţi bani studenţilor. În unele cazuri, taxele de şcolarizare au ajuns să le depăşească pe cele percepute la facultăţile din alte ţări europene sau chiar din Canada. Universităţile româneşti nu se regăsesc în topul 500 al celor mai bune universităţi din lume, dar se remarcă la nivel internaţional prin cuantumul mare al taxei de şcolarizare percepute.

Astfel, dacă un an la o universitate politehnică din România ajunge la 1.000 de euro, în Bulgaria, taxa anuală de şcolarizare la o universitate cu acelaşi profil este doar 800 de euro, în timp ce în Danemarca, Cehia sau Canada nu se percepe deloc taxă.

De altfel, universităţile de stat în România sunt chiar mai scumpe decât cele private. Taxele de şcolarizare anuale, stabilite la universităţile publice, pentru studenţii care nu sunt admişi pe locuri subvenţionate de la buget, sunt şi de şase ori mai mari decât cele cerute de instituţiile de învăţământ private. Cea mai mare taxă din învăţământul de stat este de 10.000 de lei, la Universitatea de Vest din Timişoara.

La Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava taxele oscilează de la 1.600 lei la 3.000 lei la ID- master.
„Nu este o prioritate a universităţii să avem studenţi cu taxă, în mod firesc prezenţa lor e dictată mai mult din raţiuni financiare. Au fost ani când ponderea locurilor cu taxă a fost mai mare şi a fost benefic pentru universitate că s-a putut dezvolta. Apoi a fost o alternativă la învăţământul privat, pentru studenţii ce au dorit cu adevărat să înveţe căci exigenţele la noi sunt mari. De asemenea dotările sunt incomparabile. Cred că ar trebui să se treacă la o finanţare multi-anuală, să nu mai fim legaţi de numărul studenţilor bugetaţi” sunea la o conferinţă de presă rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Adrian Graur.

Cu mici excepţii taxele de şcolarizare sunt aceleaşi ca anul trecut.

Facultăţile de Silvicultură, Educaţie Fizică şi Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică practică cea mai mare taxă de şcolarizare, şi anume 2.200 lei/an, la licenţă, iar candidaţii care ce au ocupat un loc cu taxă la Facultăţile de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Inginerie Alimentară şi Ştiinţele Educaţiei vor plăti 2.000 lei. Pentru specializările din cadrul Facultăţii de Istorie se percepe suma de 1.850 lei pe an, iar pentru cele de la Geografie taxa este de 2.000 de lei pe an. La Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor taxele diferă de la o specializare la alta, fiind cuprinse între 1.600 lei şi 2.000 lei. Singura specializare la care taxa percepută este de 2.000 de lei este Calculatoare, specializare pentru care optează cei mai mulţi absolvenţi. În schimb, la Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management se practică, în continuare, cea mai mică taxă de şcolarizare, de 1.600 lei, indiferent de specializare.

Pentru cursurile de masterat cele mai mari taxe, de 2.500 lei, sunt la Facultăţile de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării, Educaţie Fizică şi Sport, Ştiinte Economice, Ştiinţele Educaţiei şi Silvicultură. Taxele pentru cursurile ID ajung până la 3.000 lei pe an. La Inginerie Alimentară taxa pentru studiile de master este de 2.100 lei, la Facultatea de Inginerie Electrică şi specializările de la Geografie, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Geografie, taxa este de 2.000 lei, iar pentru Istorie şi Filosofie 1.850 lei. Taxa percepută de Facultatea de Inginerie Mecanică pentru studiile de master este tot de 1.600 lei, ca şi la licenţă.


Intră acum și în grupul de