Parcul central din Gura Humorului propus pentru a fi defrișat și înlocuit cu o zonă pe care să fie realizată Bucovina în miniatură. Nicolae Dărămuș: Un kitsch desăvârșit!


Intră acum și în grupul de

Numeroși locuitori din Gura Humorului semnează petiții pentru oprirea proiectului inițiat de primarul orașului, Marius Ursaciuc, care vizează defrișarea parcului central și amenajarea unei zone care să prezinte Bucovina în miniatură.

Scriitorul pro-natură și activist de mediu, medicul humorean Nicolae Dărămuș, a explicat pentru News Bucovina că proiectul inițiat presupune o defrișare totală a parcului pe motiv că arborii bătrâni sunt periculoși.

El a spus că în parc sunt câțiva nuci, câțiva frasini, câțiva tei ce trebuie păstrați din argumente strict ecologice.

Dărămuș a arătat că proiectul propus prevede o defrișare totală, o excavație mare, circulară, cu o denivelare de patru metri sub nivelul solului care ar urma să fie betonată. Această groapă circulară ar urma să beneficieze de un cordon de apă cu o „fermecătoare insulă înierbată” pe care arhitectul, la ideea primarului Marius Ursaciuc, urmează să realizeze Bucovina în miniatură.

„Un kitsch desăvârșit, cu machete de mănăstiri”, a adăugat Dărămuș.

“Ursaciuc vs. Gura Humorului ??” sau de ce e mai important Parcul Central decât un “kitsch” mănăstiresc!!!

“Ursaciuc vs. Gura Humorului ??” sau de ce e mai important Parcul Central decât un “kitsch” mănăstiresc!!! Analiza de seară din locul unde poți respira în voie în Gura Humorului cu Nicolae Dărămuș

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 20 iulie 2022

Totodată, acesta a precizat că arhitectul care se ocupă de proiect spunea că nu se știe câte astfel de machete ar urma să fie amplasate și că numărul este în funcție de câte încap.

Mai mult, în jur, la nivelul solului, cât mai rămâne în jurul acestei excavații ar urma să fie plantați arbori pitici astfel încât, potrivit arhitectului, cele trei obiecte importante, respectiv primăria, hotelul și biserica să se vadă din toate părțile.

„Au uitat un obiect important-spitalul și un alt obiect important-locuitorii din Gura Humorului”, a spus Dărămuș.

Nicolae Dărămuș a menționat că se opune unui astfel de proiect din rațiuni practice unde este pus și frumosul la mijloc.

El a arătat că sunt elemente de ordin ambiental-ecologic care susțin menținerea actualului parc central.

Nicolae Dărămuș a subliniat că în orice oraș din lumea civilizată centrul vechi este păstrat.


Intră acum și în grupul de