Cum si-au sarbatorit onomastica primarii si parlamentarii suceveni?


Intră acum și în grupul de

Creştinii ortodocşi şi cei greco-catolici au sărbătorit vineri, 7 ianuarie, Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, prilej de sărbătoare şi voie bună pentru primari, parlamentari şi şefi de instituţii din judeţul Suceava, care poarta numele de Ioan sau Ioana.

Cu această ocazie, redactorii NewsBucovina.ro i-au felicitat, transmiţându-le cele mai sincere gânduri de aniversare şi au aflat pentru dvs. cum şi-au sărbătorit onomastica şi de ce cadouri inedite au avut parte, în acest an, de Sfântul Ioan.

Una dintre cele mai felicitate persoane din Suceava cu ocazia zilei onomastice a fost, cum era de aşteptat, primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu. Prima persoană care i-a spus “La mulţi ani!” a fost chiar soţia acestuia, dar nici subordonaţii din Primărie nu s-au lăsat mai prejos, umplând cu flori biroul edilului-şef, chiar de la primele ore ale dimineţii. Cadourile au fost şi ele multe şi frumoase, şeful municipalităţii mărturisindu-ne că cele mai inedite au venit din partea presei.

La rândul său, primarul oraşului Gura Humorului, Ioan Marius Ursaciuc, a avut un dublu motiv de sărbătoare pe 7 ianuarie, edilul humorean aniversându-şi atât ziua de naştere, cât şi pe cea de nume. Ursaciuc ne-a povestit că a sărbătorit această zi alături de foarte mulţi prieteni. “Cele mai importante daruri, astăzi, sunt oamenii de lângă mine, prin simpla lor prezenţă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro primarul Ioan Marius Ursaciuc.

Preşedintele PSD Suceava, deputatul Cătălin Ioan Nechifor a fost şi el în centrul atenţiei pe parcursul zilei de vineri, prietenii asaltându-l cu telefoane de felicitare motivate de onomastica numelui, încă de la primele ore ale dimineţii. Liderul social-democraţilor suceveni şi-a sărbătorit ziua în mijlocul colegilor de partid şi alături de membrii familiei. Cadourile au fost multe, dar cel mai inedit a fost un mesaj de felicitare primit pe telefonul mobil, care a adus multă bucurie în sufletul preşedintelui PSD Suceava şi care suna cam aşa: “La mulţi ani! Rezistăm că venim!”

Cu ocazia celebrării zilei de nume, deputatul PDL de Suceava, Ioan Bălan, a primit încă un ceas de mână deosebit, care s-a alăturat impresionantei sale colecţii. “Astăzi, am stat la birou şi mi-am aşteptat colegii, prietenii pentru a serba ziua de Sfântul Ioan. Toate cadourile pe care le-am primit se bucură de preţuirea mea”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, parlamentarul democrat-liberal.

Serbat a fost vineri şi directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, Ionuţ Creţuleac, care s-a bucurat de această zi în sânul familiei, alături de cei dragi. “Nu am primit lucruri inedite de onomastica numelui meu, însă cel mai important pentru mine este mulţumirea sufletească pe care o am având familia lângă mine”, a declarat Ionuţ Creţuleac pentru NewsBucovina.ro.

Aproape 2.000.000 de români îşi sărbătoresc pe 7 ianuarie ziua numelui. Din cei 1.974.231 de români aniversaţi la Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, 1.452.203 sunt bărbaţi, iar 522.028 sunt femei.

Conform datelor existente la Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea românilor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ioan, respectiv 537.230 de persoane, poartă numele de Ioan, alţii 435.358 Ion, iar 305.368 Ionuţ. De asemenea, 147.454 poartă numele Ionel, 22.016 persoane – Nelu, iar alţi 4.777 – Ionică.

Numele Sfântului Ioan, cel dintâi Prooroc este purtat şi de 522.028 de femei, dintre acestea 366.588 purtând numele Ioana, 137.388 – Ionela, alte 11.399 – Nela şi 6.653 – Ionelia.


Intră acum și în grupul de