Exemplare deosebite de pasari si mamifere, la cea de-a X-a editie EXPO-PAS la Suceava


Intră acum și în grupul de

Zeci de pasionaţi şi curioşi au umplut sâmbătă, Complexul Comercial “Orizont” din cartierul Burdujeni, în cea de-a doua zi a expoziţiei realizate de membrii Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Mamifere mici de Curte Fantezia – Ţara de Sus Suceava, cu prilejul desfăşurării celei de-a X-a ediţii a EXPOPAS Suceava.

După 10 ani de activitate şi experienţă acumulată în creşterea corespunzătoare a păsărilor şi mamiferelor, cei 42 de crescători ai Asociaţiei au adus în faţa vizitatorilor fideli aproximativ 600 de exemplare de porumbei de agrement, găini şi iepuri de rasă, păuni, fazani, bibilici, s.a.

Crescătorii împătimiţi şi-au expus astfel cele mai valoroase exemplare, campioni adevăraţi la categoria lor de rasă, achiziţionate de-a lungul timpului de la expoziţii şi târguri de profil din ţară şi din străinătate.

“În EXPOPAS, ediţia a X-a, sunt expuşi aproximativ 450 de porumbei de ornament aparţinând a 50 de rase, 150 de găini aparţinând a 15 rase şi 45 de iepuri din 7 rase, alături de alte păsări de curte, păsări exotice (8 păuni, 12 fazani, raţe, turturele râzătoare, prepeliţe). Exemplarele aparţin membrilor Asociaţiei Fantezia – Ţara de Sus care numără 42 de membri din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Neamţ şi Bacău. Campionii expoziţiei apar după arbitrarea care se face înainte ca aceasta să se deschidă publicului, existând anumite bareme, criterii de arbitrare, care diferă la porumbei, găini şi iepuri.

Cei care au expus sunt şi campioni la expoziţiile naţionale, avem exemplare în acest sens la iepuri şi la găini, din rasa Phoenix la expoziţia din decembrie 2010 de la Breaza şi din crescătoriile celorlalţi membri ai asociaţiei, la expoziţia naţională de la Oradea din decembrie 2010 la porumbei de ornament, la rasa Jucător de Volga, respectiv Jucător Bălan de Iaşi, Roman”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Romeo-Radu Uşurelu, Preşedintele asociaţiei.

Expoziţia în sine nu a fost cu vânzare, însă în aceeaşi incintă a existat şi un spaţiu special amenajat pentru vânzare, practic un târg, în care atât membrii asociaţiei, cât şi alţi crescători din afara acesteia au avut posibilitatea de a face schimb, negoţ, vânzare de animale (iepuri, păsări) crescute în gospodăriile lor, cu ceilalţi participanţi la expoziţie.

Primele patru ediţii EXPOPAS, au fost desfăşurate la Câmpulung Moldovenesc, până în urmă cu 6 ani, când sediul asociaţiei s-a mutat la Suceava. “Am dori să organizăm astfel de expoziţii şi în alte oraşe din judeţ, sau din alte judeţe, pentru a aduce expoziţia noastră, ca noutate, şi în alte zone”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări şi Mamifere mici de Curte Fantezia-Ţara de Sus Suceava.

La secţiunea „Găini de rasă-uriaşe” au fost nominalizaţi cu calificativul Excepţional următorii Campioni: Haralambie Athes, Cristian Vîntu, Dragoş Guliciuc, pentru rasa “Herminat deschis”, Dragoş Guliciuc, pentru rasa “Herminat închis”, Haralambie Athes şi Dragoş Guliciuc, pentru “Potârnichiu”, Florin Buraciuc, la “Columbia”, Haralambie Athes, la “Cochinchina uriaş”, Dragoş Guliciuc, la “Neagră”, respectiv “Galbenă”, Haralamie Athes, la “Galbenă”, Ion Calancea, la “Combatantă indiană”, Romeo Uşurelu, la “Gât golaş de Transilvania”, Dragoş Guliciuc, la Plymouth Rock”, Gheorghe Bodnariu, la “Rhode-Island roşie”, Marius Gulaciuc, la Rhode-Island roşie “, Florin Buraciuc, la “Wyandotte Argintie”, Florin Buraciuc, la “Orpington Galbenă”, Romeo Uşurelu, la ”Sussex-Herminat Deschis”.

La secţiunea “Rase Uşoare” au fost nominalizaţi – Ioan Calancea, la “Italiană Argintie Neagră”, Florin Scripcari, la “Potârnichie”, Marius Guliciuc, la “Potârnchie”, Cornel Polocoşeriu, la “Moţată Olandeză Neagră, respectiv “Albastră”. La “Rase Pitice”, secţiunea “Cochinchina bobată” au primit distincţia “Excepţional” – Florin Scripcari, “la Sebright Argintie” – Dragoş Guliciuc, la “Phoenix Aurie” – Ioan Calancea, la “Potârnichie” – Dragoş Guliciuc.

La categoria “alte păsări de curte” (păuni, fazani), au câştigat titlul de Campion – Cezar Tomescu, Samoilă Tănasă şi Gheorghe Vicol.

Expoziţia s-a desfăşurat în perioada 28-30 ianuarie.


Intră acum și în grupul de