Aplauze interminabile la „Cafeneaua” actorilor de marca (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O poveste emoţionantă despre viaţă, iubire, frustrare, trădare şi singurătate a fost împărtăşită, luni seară, sucevenilor, care au umplut sala de spectacol a Casei de Cultură din municipiu pentru a urmări spectacolul de teatru „Cafeneaua”, o piesă cu tradiţie a cărei premieră a avut loc pe scenele româneşti în anul 1997.

Trei actori consacraţi ai scenei româneşti, respectiv Dana Dogaru, Emilia Popescu şi Horaţiu Mălăele, au dat viaţă unei bufonade amare, unei tragi-comedii intrând în pielea a trei personaje, Louise si Wally Murdock (Dana Dogaru şi Horaţiu Mălăele), aparent cuplul perfect, mai târziu cu idealuri diferite, alături de Janet (Emilia Popescu), o tânără visătoare, lipsită de orice talent artistic, care însă visează la o carieră măreaţă pe marele scene de la Hollywood.

Povestea se desfăşoară pe trei registre, încadrate succesiv de fiecare din cei trei actori în spaţiu şi timp şi ne propune să cunoaştem povestea simplă de viaţă a familiei americane formată din Louse şi Wally, acţiunea petrecându-se în deşertul Nevada, pe parcursul a 40 de ani, de referinţă fiind anii 1971, 1991, 2011.

Anul 1971 îi prezintă pe Louise şi Wally Murdock, în floarea vârstei, în deşertul Nevada, împlicaţi în noua lor afacere, un bar situat departe de şoseaua principală, care are o concurenţă acerbă în zonă dată de barul unui anume Franco, care în timp va reuşi să atragă toată clientela locului, provocând aşteptări îndelungate şi frustrări în barul, respectiv în casa tinerilor proaspăt mutaţi.

Timpul parcă stă în loc, acelaşi deşert, aceeaşi căldură zilnică, acelaşi bar, până când, un prim şi poate ultim client îşi face apariţia în barul familiei Murdok, prin tânăra Janet, un talent neînţeles de cei doi soţi, care s-a abătut din drumul său spre Hollywood pentru a se putea odihni.

Între cei trei se leagă o putenică legătură de prietenie, Janet râmâne un timp la ei, pleacă, apoi revine, iar în registrul doi al piesei, în anul 1991, după 20 de ani, se regăseşte în acelaşi bar din Nevada, cu cei doi soţi asupra cărora timpul şi-a pus încet amprenta, în acelaşi bar fără clienţi, parcă din ce în ce mai singuri.

Desigur, buna dispoziţie revine succesiv mai ales din partea lui Wally Murdock care le ironizează mereu pe cele două “colege” de bar, care nu încetează a-şi rosti fiecare frustrările. Janet îşi strigă eşecul de la Hollywood, iar Louise îşi arată nemulţumirea vis-à-vis de lipsurile locului şi de încăpăţânarea soţului său de a-şi avea propria afacere tocmai într-un loc aşa pustiu cum e deşertul Nevada. Tot în acest registru au loc şi o serie de dezvăluiri care strică pentru un moment “liniştea” familiei americane.

Ultima parte a acţiunii piesei se petrece chiar în zilele noastre, în anul 2011, după alţi 20 de ani, când protagoniştii, încercaţi de trecerea timpului şi de singurătate, captează atenţia publicului, cu aceleaşi frustrări legate de pustietatea locului, dar cu aceeaşi iubire şi cu aceeaşi consideraţie unul faţă de altul. Cadrul final îi prezintă pe cei doi soţi care se pregătesc să plece într-un azil în care să-şi petreacă bătrâneţele. Janet îşi face din nou apariţia, iar deznodământul este în fond o lovitură de teatru…

Sectacolul “Cafeneaua” reprezintă o piesă de teatru de colecţie care nu trebuie ratată, deoarece redă în îmagini momente de viaţa în care ne putrem regăsi mulţi dintre noi, cei care privim.

Regia îi aparţine lui Horaţiu Mălăele, iar de scenografie s-au ocupat Mihai Madescu şi Nina Brumusila.

Spectatorii suceveni s-au despărţit cu greu de îndrăgiţii actori, Horaţiu Mălăele, Dana Dogaru şi Emilia Popescu, pe care i-au aplaudat minute în şir şi care, la rândul lor, au revenit pe scenă pentru a mulţumi celor prezenţi pentru căldura şi entuziasmul cu care au apreciat rezultatele muncii lor.


Intră acum și în grupul de