Acasă Exclusiv VIDEO//Peste o sută de incidente cu fascicule laser îndreptate spre cabina piloților...

VIDEO//Peste o sută de incidente cu fascicule laser îndreptate spre cabina piloților au fost sesizate la Aeroportul Suceava. Ioan Măriuța: Sunt foarte periculoase pentru trafic aceste lumini de tip laser


Intră acum și în grupul de
E groasă rău de tot! ✈️ Concurs de proști pe culoarul de ZBOR - inconștienți cu LASER-ul pe sus!

Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuța, a atenționat, luni, că fenomenul orbirii cu fascicole tip laser a piloților de pe aeronave aflați în proceduri de aterizare sau decolare pe aeroportul sucevean persistă și a subliniat că este un fenomen foarte periculos pentru siguranța traficului aerian.

„Este un fenomen care persistă. Nu aș putea să zic că a luat amploare”, a spus Măriuța pentru News Bucovina.



El a spus că aeroportul sucevean a monitorizat aceste incidente, fiind vorba, cel mai probabil, de copii care se joacă cu fascicole de tip laser și le îndreaptă spre piloți aflați în proceduri de aterizare sau decolare.

„Procedurile de aterizare și de decolare sunt cele mai greoaie pentru echipaje unde trebuie să fie concentrați, unde fascicolul laser deranjează foarte tare. Avem 115 raportări din anul 2018 până în 2022 perioadă în care este inclusă și pandemia când traficul a fost oprit”, a spus Măriuța.

Potrivit acestuia asemenea situații se întâmplă în localitățile de pe culoarele de zbor, respectiv Salcea, Dolhești, Dolhasca, Udești, Ipotești, Bosanci, dar și Cumpărătura sau Liteni, mai mult pe direcția de aterizare.

„Sunt foarte periculoase pentru trafic aceste lumini de tip laser motiv pentru care și Codul Aerian are un articol clar prin care sunt interzise și sunt considerte incidente de trafic. Se amendează cu între 3000 și 8000 de lei”, a spus Măriuța.

El a spus că au fost sesizate organele de poliție din localitățile de pe culoarele de zbor.

Ioan Măriuța a explicat că în asemenea cazuri piloții sunt obligați să sesizeze turnul de control care raportează incidentul aeroportului care sesizează organele în drept.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version