Omagiu adus maestrului Ion Dolanescu, la “Targul de carte” de la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Venită special de la Bucureşti, scriitoarea Luminiţa Tucă a prezentat sucevenilor rezultatele muncii sale adunate în volumul “Ion Dolănescu, o viaţă de cântec”, carte care toată săptămâna trecută s-a regăsit expusă în cadrul “Târgului de carte” (ediţia de primăvară), de la Suceava.

“Ion Dolănescu, o viaţă de cântec” este o carte finanţată de Fundaţia Culturală Ion Dolănescu, apărută la scurt timp după trecerea în nefiinţă a maestrului cântecului popular.

Prezentă sâmbătă dimineaţă, de la ora 11.00, la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, Luminiţa Tucă a precizat: “Această carte s-a născut aflând ulterior, după moartea lui Ion Dolănescu, că acesta şi-a dorit o carte a vieţii. La Jurnalul Naţional am realizat două ediţii de colecţie pentru Ion Dolănescu, una în perioada în care acesta era în viaţă, iar a doua după ce a plecat spre ceruri. Am realizat această carte tocmai pentru a-i îndeplini această ultimă dorinţă. Nu a fost un lucru greu deoarece eu am avut întregul material documentar, interviuri, plus documente pe care dânsul le-a lăsat în urmă, scrise de el la maşina de scris, prin care a redat amintiri din timpul vieţii sale cuprinse de asemenea în volumul Ion Dolănescu, o viaţă de cântec.

Am intitulat aşa volumul deoarece maestrul a cântat dintotdeauna, chiar înainte de a şti să vorbească bine. Apoi a pornit uşor spre treptele succesului descoperit de Maria Tănase, iar apoi a venit la Bucureşti unde a făcut un cuplu celebru alături de Maria Ciobanu şi a continuat să-şi ducă mai departe cântecul pe care l-a creat. Ion Dolănescu nu a fost un culegător de folclor, ci a fost mai degrabă un creator de cântec popular, ilustrându-şi întreaga viaţă prin cântec”.

Volumul lansat sâmbătă şi la Suceava a beneficiat pentru tipărire şi de sprijinul acordat de fiul artistului, Ionuţ Dolănescu, care a susţinut de la început acest demers.

Scriitoarea a recomandat celor prezenţi la eveniment parcurgerea volumului “Ion Dolănescu, o viaţă de cântec”, spre descoperirea lucrurilor interesante pe care nici ea nu le ştia iniţial, până să intre în detaliu pentru documentare, mai ales că despre Ion Dolănescu au existat foarte multe mituri, de altfel strânse toate în acest volum.

În încheierea prezentării, Luminiţa Tucă a redat din carte un citat care i-a aparţinut regretatului cântăreţ: “Toată viaţa mea a fost încununată de dor şi de aplauze, iar când vedeam sala care murmura plină, mă gândeam ce-am să le spun eu atâtor oameni ca să fie mulţumiţi. Mi se părea că niciodată nu e suficient pentru că publicul nu te iartă dacă ai greşit. Dragostea publicului m-a susţinut”, este ceea ce îl caracteriza, a adăugat autoarea volumului, menţionând că Ion Dolănescu a cântat până în ultima clipă a vieţii sale, cu ultimele puteri înregistrând o melodie şi leşinând în studio.

Volumul „Ion Dolănescu, o viaţă de cântec” poate fi achiziţionat de la standurile amenajate la Muzeul de Ştiinţe ale Naturii, la preţul de 30 lei, până pe data de 8 martie, când “Târgul de carte” îşi va închide porţile.

Lansările de carte continuă şi luni, la ora 12.00, când la târg va fi prezent Dan Puric.

„Târgul de carte” poate fi vizitat, zilnic, în intervalul orar 10.00-18.00.


Intră acum și în grupul de