Armonie, eleganta si vitalitate, marca Alma Redlinger (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

O explozie de culoare, energie şi vitalitate. Astfel pot fi descrise lucrările expuse marţi, la Muzeul de Istorie, în cadrul expoziţiei de grafică şi pictură a artistei bucureştene Alma Redlinger, în vârstă de 87 de ani. Începută în deceniul patru al secolului trecut, activitatea artistică a Almei Relinger numără 22 de expoziţii personale, ultima fiind cea de la Sala Dalles, din aprilie 2011.

Invitat special la eveniment, cunoscutul şi îndrăgitul critic de artă Valentin Ciucă, i-a invitat pe cei prezenţi să viseze într-un loc pe care l-a numit „de peste tot”, un posibil labirint dat de vitraliile redate de Alma Redlinger. „Tablourile sunt nişte vitralii dintr-un tablou princiar prin care culorile aşezate în forme bine gândite, cu armonii pe care ochiul nostru le poate surprinde, arată în fond o poveste de la începuturi, care se scrie continuu”, a apreciat Valentin Ciucă.

Analizând în detaliu lucrările talentatei artiste, Ciucă a sintetizat faptul că: „Lucrurile aici sunt atât de ferme, încât vă mărturisesc că dacă nu aş fi avut informaţii despre biografia reală a artistului de faţă, aş fi spus că este vorba despre un tânăr puternic care se exprimă atât de energic. Asta înseamnă să transcezi prin capacitate spirituală vârsta pe care nu o ai”.

Maestrul Ciucă s-a arătat impresionat şi de modul în care Alma Redlinger redă în lucrările sale transparenţa: “Aş spune că vasele sunt graţioase ca nişte vase de murano, însă unele sunt şi ele opace. Aici este vorba de sticla pură, sticla care permite ca lumina să amplifice armonia întregului ansamblu. Pe de altă parte, culorile în sine prin raportul lor sunt relativ puţine. Nu sunt multe tonuri care să creeze gălăgie, ci din contră, se creează o dominantă, iar în jurul ei, celelalte elemente care compun complementar construcţia plastică cu tuşe foarte puternice şi directe, sugerează maximum posibil, adică armonia acestui întreg”.

Impresionat de explozia de energie redată şi transmisă prin imagini, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie a transmis: „Expoziţia dumneavoastră face ca sărbătorile noastre pascale să fie mai frumoase. Din momentul în care am intrat aici în sălile Muzeului Bucovinei, privirea dintr-odată mi s-a luminat pentru că tablourile expuse aici sunt deosebit realizate, frumos colorate, dau forţă, vigoare şi ne însufleţesc să mergem înainte cu mai multă speranţă”.

Alma Redlinger şi-a clădit de la început o carieră avangardistă prin esenţa ei. De înaltă valoare, opera artistei probează o coerenţă excepţională şi este un exemplu pentru cei care au ales arta ca destin al vieţii. Alma Redlinger face parte din generaţia de artişti care asigură continuitatea dintre pictura interbelică şi pictura contemporană.


Intră acum și în grupul de