Numarul membrilor inscrisi la C.A.R.P. Suceava a crescut considerabil in prima jumatate a acestui an


Intră acum și în grupul de

În primele 5 luni ale anului 2011, Casa de Ajutor Reciproc Pensionari (C.A.R.P.) Suceava a înregistrat un număr mai mare de membri înscrişi, totalul acestora ridicându-se la finele lunii mai, la 25.139 de membri, cu 1.270 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când figurau înscrişi 23.869 de membri. “Se observă o creştere considerabilă a celor care doresc să beneficieze de serviciile instituţiei sucevene”, a declarat pentru NewsBucovina.ro Ana Negru, contabil – şef în cadrul C.A.R.P.

Potrivit aceleiaşi surse, în primele două trimestre ale anului 2011, ca urmare a creşterii numărului de membri, a crescut şi numărul de contracte pentru obţinerea de împrumuturi semnate în primele 5 luni ale anului, în medie fiind onorate câte 1.300 de cereri lunar, în comparaţie cu anul trecut, când se onorau în jur de 1.100 contracte lunar.

Totodată, în prima jumătate a anului 2011 la C.A.R.P. Suceava, figurează un număr de 63 de debitori, aproape de trei ori mai mulţi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2010, când la nivelul instituţiei de ajutor reciproc era înregistrate doar 22 de astfel de cazuri.

“Situaţia unora dintre ei se rezolvă în luna următoare sau în maxim două luni după expirarea termenului de contract, timp în care au posibilitatea să-şi remedieze situaţia. Există şi cazuri rare care nu au cale de rezolvare în unitatea noastră, moment în care ne îndreptăm spre ajutorul Casei Judeţene de Pensii care trece la oprirea automată a ratei direct din drepturile lor de pensii. Avem de asemenea debitori care vin la noi solicitând anumite prelungiri pentru a găsi o soluţie convenabilă de achitare a împrumutului integral”, a explicat Ana Negru, care a precizat faptul că în jur de 130 de solicitanţi pe lună nu se încadrează în termenul de contract.

30% dintre împrumutanţii C.A.R.P. sunt tineri, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 45 de ani

Contabila şefă a precizat că de cele mai multe ori, bătrânii fac împrumuturi repetate la C.A.R.P. pentru a-i ajuta pe cei mai tineri, pe copii, sau pe nepoţii lor, care se află în dificultate din cauza neajunsurilor financiare, generate de lipsa unui loc de muncă. “Cu toate acestea, din totalul persoanelor înscrise pentru împrumut la instituţia noastră, un procent de 30% îl reprezintă împrumutanţii tineri, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 45 de ani, cifră echivalentă cu cea din perioada ianuarie – mai 2010. Aceştia apelează la noi fie pentru a-şi susţine financiar copiii care sunt înscrişi la o formă de învăţământ superior, fie pentru a-şi plăti datoriile la alte bănci, acolo unde au credite a căror rată depăşeşte momentan puterea lor financiară de acoperire”, a arătat Ana Negru, care a arătat că numărul împrumutanţilor tineri se păstrează constant, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi pentru că au existat probleme cu privire la fraudarea unor giranţi pensionari, de către cei care au solicitat împrumutul, Ana Negru a specificat: „Datorită unor reclamaţii pe care le-am primit din partea giranţilor, în sensul în care au fost păcăliţi de împrumutant, neştiind pentru ce sumă girează, conducerea instituţiei a decis ca începând cu data de 1 mai 2011 toţi giranţii să aibă obligaţia de a se prezenta la ghişeul instituţiei noastre pentru a fi înformaţi exact, înainte de a-şi da semnătura, pentru ce sumă girează. Totodată, îi contactăm telefonic pe giranţii care sunt imobilizaţi acasă, care nu se pot deplasa”, a punctat contabilul – şef din cadrul C.A.R.P. Suceava, care a mai menţionat că dacă titularul nu are calitate de pensionar, are obligaţia de a mai aduce un girant în plus, numărul giranţilor stabilindu-se în funcţie de valoarea împrumutului.

Imprumutul de la C.A.R.P. poate fi solicitat, respectiv obţinut, numai de către persoanele care beneficiază de pensie de stat.

Prezent la discuţie, în calitate de fost preşedinte al C.A.R.P. Suceava, col. Costache Şerban a remarcat laudativ importanţa presei şi colaborarea mass-mediei locale cu instituţia de ajutor reciproc suceveană, explicând indirect şi creşterea numărului de membri.

C.A.R.P. funcţionează în Suceava din anul 1925 activând în diverse spaţii, în prezent, pe raza municipiului reşedinţă de judeţ existând puncte de lucru, în cartierele: Burdujeni, Iţcani, Centru şi George Enescu, alături de alte 23 de puncte de lucru în judeţ.

În prezent, C.A.R.P. Suceava numără 25.139 membri.


Intră acum și în grupul de