Acasă Exclusiv Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, vrea si festival de jazz in santul...

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, vrea si festival de jazz in santul Cetatii de Scaun a Sucevei (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste 2.500 de iubitori ai muzicii rock au luat parte la reprezentaţiile susţinute în şanţul Cetăţii de Scaun în perioada 18-21 august, cu ocazia derulării Festivalului „Bucovina Rock Castle”.

Trupe cunoscute în breaslă precum: Alternativ Qvartet (Cluj), Mat (Iaşi), Chilli Familli (Cluj), The Edge (Gura Humorului), Demisec (Suceava), Astero (Bucureşti), Relative (Cluj), Will Do (Cluj), Rava (Iaşi), Luni La Teatru, Toy Machines (Suceava), au însufleţit atmosfera din cetate, alături de invitaţii speciali ai evenimentului – Odyssey, Kumm, Luna Amară, The Amsterdams şi Urma, toţi câştigători a trofeului „Bucovina Rock Castle”.



„O primă ediţie interesantă adresată unui public care în mod normal nu vine, sau vine foarte rar să viziteze un monument istoric. Sunt de părere că locaţia aleasă, respectiv şanţul Cetăţii de Scaun, este foarte nimerită pentru acest gen de spectacole, mai ales pentru că este o incintă închisă. Un dezavantaj l-a constituit drumul spre intratea în cetate, iar aici fac precizarea că acest drum nu va putea fi niciodată asfaltat, deoarece este considerat monument istoric. La festival au fost cântate toate genurile de rock. Pentru prima ediţie, vorbim de un public absolut în regulă, cu peste 2.500 de participanţi în decursul a patru seri foarte lungi, dacă ne gândim că doar intr-una dintre seri s-a terminat la ora 01.00 în noapte, şi că ultima seară de festival s-a terminat duminică dimineaţă, la ora 03.00, după prestaţia trupei Urma”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu.

După experienţa Festivalului de muzică rock din acest an, Emil Ursu este de părere că pentru o ediţie următoare este necesară şi o regândire a programului din punct de vedere al orelor şi al programărilor, asta după ce întârzierea şi încălzirea unor trupe a decalat programul stabilit iniţial. Cu toate că nu este un specialist al genului rock, Ursu este de părere că publicul a reacţionat foarte bine („în stilul caracteristic locului”), organizatorii având însă suportul fizic al Jandarmeriei Suceava.

Întrebat de unde a pornit ideea realizării unui astfel de festival la Suceava, directorul Muzeului Bucovinei a explicat: „Mai este un festival în Serbia care se organizează tot în incinta unui monument istoric. Precizez că organizarea acestui festival aparţine domnului Ion Drăguşanu, iar de organizarea efectivă s-a ocupat fiul lui Drăguşanu care care cântă într-una din trupe şi era firesc să cunoască lumea rock-ului, alături de sprijinul larg al lui Doru Popovici. Din punct de vedere al locaţiei, eu am venit cu ideea şanţului pentru că este o zonă destul de încăpătoare, iar ca număr de participanţi, cred că este cea mai nimerită locaţie pentru astfel de evenimente. Personal, visez şi la un festival de jazz, care cu siguranţă s-ar putea desfăşura fără probleme tot în această locaţie inedită”, a completat Ursu.

Potrivit directorului Muzeului Bucovina, seara care s-a bucurat de cel mai numeros public a fost seara de sâmbătă, moment la care în şanţul de apărare al cetăţii au participat până târziu, în jur de 1.000 de spectatori, dintre care 830 au intrat cu bilet. „Mi-am îndreptat atenţia în mod deosebit spre reacţia tinerilor, o categorie de public mai puţin băgată în seamă. Mai mult decât atât, Doru Popovici a repetat pe parcursul celor patru seri de festival că s-au împlinit 623 de ani de la atestarea oraşului, de la atestarea Cetăţii de Scaun şi că locaţia aleasă este un monument istoric. Chiar şi membrii trupei Urma au menţionat aseară importanţa monumentului, liderul trupei fiind sucevean”, a explicat Emil Ursu.

Acesta a subliniat faptul că interesul organizatorilor este acela de a atrage în primul rând atenţia asupra monumentului, printr-un eveniment, de data aceasta de loc.

„Ineditul acestui festival a fost în primul rând locaţia aleasă. Impresionantă a fost participarea la festival, dar şi faptul că au existat şi părinţi care şi-au dus copiii la eveniment, probabil pentru a le satisface curiozitatea”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Cornel S., iubitor al muzicii rock, prezent la eveniment.

Totodată, contactat telefonic, liderul îndrăgitei trupe de muzică rock Odyssey, Cristi Rangu, implicat în asigurarea sonorizării în cadrul festivalului, a apreciat: „Prima ediţie a << Bucovina Rock Castle >> a fost o reuşită pentru Suceava. Consider că un aport deosebit l-a adus şi alegerea locaţiei, Cetatea de Scaun a Sucevei reprezentând un loc potrivit pentru acest gen de manifestare. Apreciez că majoritatea trupelor au fost de tip underground (nu au mai avut parte de mediatizare TV), reuşind să aibă o mare priză la publicul sucevean. Deci, se poate şi la Suceava”, a declarat în exclusivitate pentru NewsBucovina.ro, Cristi Rangu.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version