Sute de suceveni s-au inghesuit sa ia apa sfintita si sa primeasca binecuvantarea lui IPS Pimen, de Boboteaza


Intră acum și în grupul de

Ca în fiecare an, Sărbătoarea Botezului Domnului a scos din case sute de suceveni care s-au grăbit să ajungă fie la cea mai apropiată biserică, fie la Mănăstirea “Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, unde Slujba de Bobotează oficiată anual de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a devenit o tradiţie.

Din păcate însă, nici frumuseţea Liturghiei săvârşite de ÎPS Pimen în Biserică, nici evlavia şi harul cu care acesta a oficiat slujba de sfinţire a apei, nu i-a făcut pe sucevenii prezenţi la eveniment să fie mai înţelegători cu semenii lor dornici să ducă fiecare acasă câte puţină agheasmă. Astfel, după finalizarea ceremonialului de prefacere a apei în Agheasmă Mare, cetăţenii veniţi în curtea mănăstirii s-au înghesuit să primească binecuvântarea Arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, care conform tradiţiei şi dogmelor religioase, i-a stropit pe enoriaşi cu apa proaspăt sfinţită.

Înghesuiala cea mare s-a produs îndeosebi la rezervoarele cu apă sfinţită, acolo unde jandarmii suceveni au creat cordoane de ordine şi au făcut cu greu faţă credincioşilor dornici să ducă acasă apa sfinţită. Ca în fiecare an, rromii au fost extrem de gălăgioşi şi certăreţi, insistând să îl atingă pe ÎPS Pimen şi să îi “fure” acestuia o binecuvântare.

Primii credincioşi veniţi, vineri dimineaţă, în curtea Mănăstirii “Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava au primit recipiente din plastic, de 500 ml, speciale pentru apa care urma să fie sfinţită, având, totodată, posibilitatea de a cumpăra de la vânzătorii ambulanţi bucheţele de busuioc contra sumei de 2, respectiv 3 lei.

Menţionăm că Agheasma Mare se pregăteşte în amintirea botezării Domnului Iisus Hristos de către Ioan în apa Iordanului. Se spune că Agheasma Mare are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o dublă epicleză (gr. epiklesis) care înseamnă invocarea, chemarea Duhului Sfânt „peste noi şi peste aceste daruri” (pâine şi vin), ca să devină „adevărat Trupul şi Sângele Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, a arătat ÎPS Pimen în timpul slujbei.

Troparul Praznicului „În Iordan botezându-Te Tu Doamne …” a răsunat, vineri, din curţile tuturor bisericilor din municipiul Suceava, acolo unde oamenii au luat parte, ca în fiecare an, la ceremonialul Slujbei de Bobotează. Cei care nu au reuşit să ia Agheasmă Mare în cursul dimineţii, o pot face pe tot parcursul zilei de vineri, la orice biserică din oraş.


Intră acum și în grupul de