Sute de credinciosi suceveni s-au ingramadit sa ia „Aghiasma Mica”, de la „Izvorul Tamaduirii”


Intră acum și în grupul de

Sute de credincioşi ortodocşi suceveni au luat parte, vineri, 10 mai, la cea de-a doua sfinţire a apei prilejuită de sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”, slujbă care a avut loc în incinta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava, dar şi la izvorul situat în imediata apropiere a lăcaşului de cult.

Deși mai puțini ca anul trecut, oamenii, în majoritate pensionari, au asistat cu evlavie la slujba de sfinţire a apei (Aghiasma Mică), sub semnul credinţei şi al minunii de care aminteşte această mare sărbătoare a românilor.

Și în acest an, vremea a fost frumoasă, permițând efectuarea Sfântului Maslu și citirea Sfintei Evanghelii în curtea mănăstirii. După aceste ritualuri, soborul bisericesc urmat de sutele de credincioși prezenți la slujbă, a coborât la baza lăcaşului de cult. Acolo, preoţii au sfinţit apa izvorului situat în pădurea Parcului Şipote. După ceremonialul sfințirii, sucevenii s-au îngrămădit, așa cum fac în fiecare an, să își umple sticlele cu Agheasmă Mică.

“Am 73 de ani și îi mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să ajung și în acest an la sfințirea apei”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Doina P., pentru care drumul abrupt până la izvorul din Parcul Șipote nu a reprezentat un impediment.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, la originea sărbătorii “Izvorul Tămăduirii” se află o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiţiei, un orb a primit vederea după ce s-a spălat cu apa unui izvor din jurul acestui loc. Orbul ajunge la izvor datorită împăratului Leon (457- 474), pe atunci neîncoronat, care împlineşte descoperirea făcută de Maica Domnului: “Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape. Pătrunde, Leone, mai adânc în pădure şi, luând cu mâini apa tulbure, potoleşte cu ea setea orbului şi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”.

Mai târziu, când Leon ajunge împărat, ridică pe locul unde s-a petrecut minunea o biserica cu hramul “Izvorul Tămăduirii”. Aici primeşte vindecare de o boala grea şi împăratul Justinian (526-575), care ridică drept mulţumire o biserică şi mai mare. Biserica zidită de împăratul Justinian a fost distrusă în anul 1453, de turci.

Izvorul tămăduirii din timpul lui Leon se păstrează şi în zilele noastre. Credincioşii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetăţi a Constantinopolului), se pot închina în biserica Izvorului Tămăduirii. Actuala construcţie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se află un paraclis din secolul al V-lea, unde există izvorul cu apă tămăduitoare din trecut.

 


Intră acum și în grupul de