Tinerii suceveni implicati in promovarea obiectivelor culturale si turistice locale


Intră acum și în grupul de

QR CodeDeși se află în vacanța de vară, un număr de 14 elevi suceveni își petrec săptămânal câte două ore și jumătate la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din municipiu, acolo unde fac muncă de documentare pentru promovarea celor mai importante obiective culturale și turistice locale.

Alături de alți elevi din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni și Gura Humorului, tinerii sunt angrenați în proiectul Descoperă Suceava prin QR code, prin care se urmărește promovarea obiectivelor locale în mediul online.

Proiectul îşi propune crearea şi instruirea unor grupuri de lucru în cadrul bibliotecilor partenere, constituite din câte 10-16 adolescenţi şi tineri/bibliotecă cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani, pentru a promova în mediul online informaţiile despre obiectivele turistice şi culturale locale. „Cu ajutorul materialelor documentare puse la dispoziție de bibliotecarii noștri, dar și cu ajutorul informațiilor disponibile în mediul online, elevii din orașul Suceava fac muncă de cercetare pentru obiective turistice precum: Muzeul de Istorie, Hanul Domnesc, Cetatea de Scaun a Sucevei, Casa memorială << Simion Florea Marian >> , Palatul de Justiție, Palatul Administrativ, Cetatea Zamca, Colegiul Național << Ștefan cel Mare >> , Biserica Sf. Gheorghe, Centrul Național de Informare Turistică Suceava ș.a. În această perioadă copiii au posibilitatea de a asimila informații pe care nu le primesc în timpul orelor de curs, la școală”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Lăcrămioara Cocuz, coordonatorul proiectului.

Reamintim că lansarea oficială a proiectului a avut loc la începutul lunii iunie, la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” Suceava, în prezenţa elevilor şi a reprezentanţilor bibliotecilor din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, alături de parteneri din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Suceava şi Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Suceava.

Aplicaţia este finanţată de către International Research & Exchanges Board (IREX), Biblioteca Bucovinei fiind câştigătoare a Concursului ,,Idei de 15.000 + lei” din cadrul programului BIBLIONET, ce are o valoare de 16.900 RON.

Obiectivele urmărite prin implementarea acestui proiect se referă la: dezvoltarea capacităţii operaţionale a bibliotecii judeţene de a coordona proiecte implementate în colaborare cu bibliotecile locale din judeţ; creşterearea gradului de implicare a tinerilor în proiectele bibliotecilor; dezvoltarea platformei online www.istorielocala.ro prin postare de materiale ce descriu obiective locale de interes cultural şi turistic; promovarea în mediul online a privind obiectivinformaţiilor ele cultural-turistice prin amplasarea de plăcuţe QR code.

Prin participarea la activităţile din cadrul proiectului, adolescenţii şi tinerii vor dezvolta noi competenţe în dezvoltarea personală, educaţională şi profesională. Ei vor beneficia, gratuit, de formare specifică din partea partenerilor – instituţii specializate în domeniu (DJCPN şi CNIPT).

Dezvoltarea de conţinut a platformei www.istorielocala.ro se va realiza prin colectarea şi încărcarea materialelor ce se referă la istoria locală a obiectivelor cultural turistice, de către fiecare grup de lucru din bibliotecile publice partenere.

Codurile QR ce vor fi amplasate la obiectivele turistice şi culturale identificate în comunitatea respectivă de către fiecare grup de lucru vor fi un instrument prin intermediul căruia consumatorii (turiştii) îşi vor îmbogăţi experienţa interacţiunii cu noi informaţii, făcând trecerea de la mediul offline, la cel online.

Datorită dezvoltării rapide a tehnologiei şi a facilităţilor oferite de telefoanele mobile, acestea au devenit instrumente aproape indispensabile în viaţa de zi cu zi. Pe lângă serviciile clasice de telefonie, acestea permit utilizatorilor accesarea şi folosirea unui conţinut digital foarte variat: text, foto, video, reţele sociale, jocuri, mms, servicii de plată online etc. Alături de canalele obişnuite de comunicare, codurile QR pot deveni un mijloc foarte eficient şi creativ de promovare şi informare, o abordare inovatoare pentru a ajuta turişii să se bucure de vizita lor fără a avea nevoie de semne sau pliante.

Lacramioara CocuzEfortul comun al bibliotecilor şi al instituţiilor partenere vine ca răspuns la nevoia comunităţii de a face mai cunoscut potenţialul turistic şi cultural al judeţului Suceava.

„După realizarea materialelor, acestea vor fi postate pe platforma istorielocala.ro, nu înainte de a fi aprobate de Direcția de Cultură. În urma postării fiecărui articol, se va genera un QR code ce va fi amplasat pe nişte plăcuţe care vor fi montate la obiectivele turistice. Pentru a accesa informaţia, turistul trebuie să deţină un smartphone, o tabletă sau un iPhone cu aplicaţia android deja instalată, cu ajutorul căreia să scaneze OR CODE-ul ce îi va oferi informaţiile dorite. Campania de promovare a acestui proiect se va face la începutul lunii octombrie”, a explicat Cocuz.


Intră acum și în grupul de