Primarii din judet ingrijorati, dupa ce Tarom a scos din orarul de iarna cursa spre Suceava. Primarul din Vama: Cred ca e o strategie de a paraliza turismul in zona


Intră acum și în grupul de

Nicolai Baltag, primar VamaVestea că Tarom a luat decizia de a scoate din orarul de iarnă, începând din data de 28 octombrie 2013, singura cursă aeriană ce funcţiona pe ruta Bucureşti-Suceava şi retur, stârneşte reacţii de îngrijorare în rândul primarilor din judeţul Suceava, care sunt de părere că turismul în zona Bucovinei poate fi puternic afectat.

Edilul comunei sucevene Vama, Nicolai Baltag, consideră că anularea singurei curse care face legătura cu Capitala este o strategie de opturare a turismului din Bucovina, în favoarea altor zone tursitice din ţară, cum ar fi Valea Prahovei. „ Scoaterea acestei curse aeriene reprezintă o pierdere enormă pentru întregul judeţ Suceava şi desigur pentru comuna Vama. Externul va fi cel mai afectat, deoarece numeroşii turişti străini care veneau în zona noastră din Franţa, Germania, Austria, aterizau pe Aeroportul Otopeni, de acolo alegeau ruta spre Aeroportul Suceava, iar noi îi preluam. Vorbim de o pierdere financiară mare care va fi resimţită de către proprietarii celor 70 de pensiuni existente în Vama, care scot profit din turism doar vara şi iarna. Cred, totuşi, că este o strategie de a paraliza turismul în zona de nord a ţării. Ar fi o pierdere imensă”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Nicolai Baltag.

El a mai arătat că varianta ca turiştii străini să ajungă în Bucovina cu autocarele nu este una rentabilă nici pentru proprietarii de pensiuni, nici pentru turişti. „Când aleg să facă o excursie, turiştii pun în calcul şi timpul pierdut, iar de la Bucureşti la Vama sunt 600 de kilometri. În pierdere ar ieşi şi proprietarii de pensiuni care ar trebui să suporte costurile acestui drum. În acestă situaţie, turiştii ar putea alege să îşi petreacă vacanţa într-o altă zonă turistică din România, de exemplu la Braşov, sau Sibiu, doar pentru că aceste locaţii sunt mai aproape de capitală”, a explicat Baltag.

La fel de afectat de decizia Companiei Tarom este şi Dorin Ioan Pînzar, primarul comunei Suceviţa, care consideră că renunţarea la cursă ar fi, garantat, o pierdere. „Aeroportul din Suceava înseamnă enorm, cursele fiind solicitate înseosebi de oamenii de afaceri, politicieni, dar şi de turiştii care vin în zona noastră. Anual, la Suceviţa sunt cazaţi turişti străini din Franţa, Germania, Italia, care vin în zonă special pentru Mănăstirea Suceviţa, Centrul de echitaţie, Centrul SPA ş.a. Cu siguranţă, pierderea va fi resimţită de toate zonele turistice din Moldova!”, a declarat Pînzar.

mihaita neguraPotrivit primarului municipiului Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, fără cursa spre Suceava, vor fi afectate zonele Câmpulung – Vatra Dornei – Gura Humorului. „Totuşi, la Câmpulung Moldovenesc, avem mai mulţi turişti români, care vin la noi cu maşinile, din Iaşi, Bucureşti, Bacău. Cu siguranţă, am fi fost mai afectaţi dacă pârtia de schi era deschisă. Atunci, pierderea ar fi fost imensă. Din păcate, acest gen de investiţie, cum e pârtia de schi, nu a fost aprobată pe 2013, la Câmpulung. Din acest punct de vedere, suntem blocaţi financiar”, a declarat pentru NewsBucovina.ro,  edilul-şef câmpulungean.

La rândul său, Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, consideră că hotărârea luată de Tarom nu este una constructivă din punct de vedere turistic.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a dat un ultimatum companiei Tarom în privinţa deciziei cu privire la reluarea zborurilor de pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea. Nechifor a declarat că în cursul zilei de miercuri, 16 octombrie 2013, va avea discuţii cu reprezentanţi din conducerea Tarom pentru a-i convinge pe aceştia să continue să opereze de pe aeroportul din Salcea şi după sfârşitul acestei luni.

Preşedintele CJ Suceava a mai arătat că dacă Tarom nu reuşeşte să rămână cu curse pe Suceava vor fi căutate alte variante. „Sigur vom găsi companii private care să facă zboruri de pe Suceava daca Tarom aşa înţelege să discute un proiect de interes naţional. Va beneficia de un tratament egal în faţa competitorilor săi”, a conchis Nechifor.

Aeroport Suceava


Intră acum și în grupul de