Deputatul PNL Ioan Bălan propune ministrului Economiei să găsească soluția legislativă ca operatorul de gaze naturale să preia costurile branșării locuințelor la rețeaua de gaze


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, consideră că e nevoie de măsuri suplimentare pentru creșterea vitezei cu care locuințele populației să fie racordate la rețeaua de gaze naturale și sugerează ministrului Economiei, Virgil Popescu, să găsească soluțiile legislative prin care costurile branșării gospodăriilor să fie preluate de operatorul de gaze naturale.

„Unul dintre obiectivele majore ale Partidului Național Liberal l-a reprezentat și îl reprezintă conectarea a cât mai multe gospodării la rețelele de gaze naturale, pentru asigurarea încălzirii locuințelor în anotimpul rece. Pentru cele mai multe gospodării, încălzirea convențională cu lemn și cărbune este mai scumpă decât încălzirea cu ajutorul gazelor naturale”, a spus Ioan Bălan.

El a arătat că Guvernul PNL a demarat deja mai multe proiecte și a identificat axe de finanțare, adoptând, în acest sens, mai multe măsuri în vederea extinderii rețelelor de gaze în localitățile în care acestea nu existau.

„Demersul este unul pentru care și dumneavoastră aveți un merit deosebit, însă trebuie să vă semnalez una dintre problemele pentru care trebuie găsite soluții legislative cât mai curând și care ar crește viteza de conectare a populației la rețelele de gaze. Astfel, costul branșamentelor de la rețeaua de transport și până în gospodărie a crescut deosebit de mult în ultimii ani (în Moldova de la cca. 1.500 de lei, la peste 4.500 de lei), fie ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime, fie ca efect al creșterii costurilor cu forța de muncă. Astfel, mare parte dintre gospodării nu au resursele financiare necesare pentru a acoperi costurile branșamentelor, deși rețelele noi de gaze trec deja sau vor trece chiar prin fața locuințelor”, a menționat deputatul liberal sucevean.

Ioan Bălan arată că știind dorința ministrului de a sprijini accesul consumatorilor casnici la rețelele de gaze naturale, îl întreabă dacă va susține soluția legislativă a preluării costurilor de branșare a populației de către operatorul de gaze naturale, iar aceste costuri să fie recunoscute și recuperate de operator din taxele de distribuție.


Intră acum și în grupul de