Deputatul PSD Alexandru Rădulescu anunță că s-a votat pachetul de legi pentru amânarea ratelor, a plății CAS și plății serviciilor la utilități, dar PNL anunță că va contesta măsurile la CCR


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava a anunțat, vineri, că plenul Camerei Deputaților a votat un pachet de legi care să vină în sprijinul firmelor și persoanelor fizice, artând însă că parlamentarii PNL au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională măsurile adoptate.

„Acum singura soluție existentă pentru a depăși cu bine această perioadă este ca fiecare dintre noi să ne facem datoria”, a spus Rădulescu.

El a arătat că activitatea parlamentară se desfășoară în continuare, on-line, într-o manieră inedită impusă de cerințele acestei perioade de criză și că vineri,  în ședința de plen a Camerei Deputaților, ca și în Senat în urmă cu câteva zile, la propunerea parlamentarilor social-democrați au fost adoptate o serie de proiecte legislative, menite să sprijine populația acestei țări în traversarea perioadei de criză sanitară și economică, proiecte ce corectează ezitările ordonanțelor de urgență adoptate de guvernul liberal.

„Astfel, parlamentarii PSD au propus și au votat ca cei care au credite bancare să beneficieze de amânarea ratelor, până la 31 decembrie, fără ca dobânda și comisioanele aferente acestei perioade să se includă la soldul existent așa cum a propus inițial guvernul”, a spus deputatul.

El a precizat că, de asemenea s-a adoptat ca, la cererea contribuabililor, să se amâne plata contribuțiilor sociale din salarii pentru trei luni urmând ca plata acestora să se facă eșalonat în următoarele douăsprezece luni singura condiție fiind păstrarea, un an, a 75% din contractele de muncă existente. Iar pentru a veni în sprijinul contribuabililor în această perioadă se amână plata serviciilor la utilități.

„Paradoxal, dar în maniera lor obișnuită, parlamentarii PNL contestă legitimitatea acestor proiecte la CCR. Presupun că demersul lor este generat tot de grija față de păstrarea intactă a veniturilor băncilor și multinaționalelor care dețin o parte din serviciile publice din România”, a spus Rădulescu.

Un alt proiect adoptat se referă la cei cărora li s-a suspendat temporar activitatea în contextul decretării stării de urgență urmând ca aceștia să beneficieze, de la bugetul de stat, de 75% din salariul de bază pe toată durata menținerii acestei stări, iar șomerii în plată vor beneficia de trei luni de extindere a acestui drept.

„Activitatea parlamentară a fost orientată și spre o categorie socio-profesională, vitregită de modul de salarizare stabilit anterior, o categorie a cărui rol social se dovedește extrem de important în aceste zile și anume spre biologii și chimiștii din sistemul sanitar. Parlamentarii social-democrați au amendat acest proiect în sensul intrării imediat în vigoare a creșterii salariale, pentru această categorie profesională, creștere pe care inițiatorii o propuseseră pentru anul 2021”, a arătat deputatul PSD.

El și-a exprimat speranța ca președintele României să promulge imediat aceste legi adoptate și mai ales speră ca aceste facilități să nu fie anulate, conform obișnuinței, de guvernul PNL.


Intră acum și în grupul de