Deputatul Ioan Bălan consideră că Guvernul PNL a creat o revoluție în infrastructură: Orice primar harnic, care își dorește să dezvolte orașul, are posibilitatea să ceară de la Guvern dreptul de a construi varianta ocolitoare și banii aferenți


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele regional al PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a apreciat, marți, că prin ordonanța de urgență aprobată, joi, de Guvern, prin care unele lucrări de infrastructură rutieră sunt transferate în competența autorităților administrației publice locale, s-a realizat o adevărată revoluție în domeniul investițiilor publice și un pas enorm către descentralizarea administrației din România:

”De 30 de ani așteptăm o delimitare clară de competențe între Guvern și administrația publică locală, care să însemne atât descentralizare deciziilor, dar, mai ales, o descentralizare a competențelor, însoțită de cea financiară. PSD a eșuat în acest demers de mai multe ori, pentru că doar a mimat că vrea o administrație locală modernă”, a spus Bălan într-o declarație de presă.

El a arătat că cel mai recent exemplu a fost în anul 2013, când, sub pretextul fals că vor să descentralizeze administrația publică, conduși de Dragnea, cei din PSD își propuseseră să împartă România în mici feude pentru baronii roșii.

„PSD-ului i-a convenit de minune să-i țină pe primari captivi financiar și să le dea bani cu țârâita pentru fiecare proiect de investiții, pentru că așa au reușit să stăpânească România aproape trei decenii și să pună piedică dezvoltării reale a comunităților locale”, susține parlamentarul liberal sucevean.

Potrivit acestuia, decizia Guvernului Orban de a transfera, la cererea autorităților locale, realizarea unor proiecte de infrastructură cum sunt de pildă centurile ocolitoare ale municipiilor și orașelor este fără îndoială un pas enorm în sensul urgentării lucrărilor de investiții și al creșterii competențelor locale.

„Un lucru foarte bun este faptul că acest transfer de competențe vine la pachet și cu finanțarea necesară, astfel încât autoritățile locale nu vor putea să mai invoce, ca în trecut, că nu le dă Guvernul bani. Nici nu vreau să mă gândesc cât de utilă ar fi fost pentru Municipiul Suceava această măsură, dacă ea s-ar fi adoptat cu ani în urmă! La noi, construcția variatei ocolitoare a municipiului a durat aproape 12 ani, pentru că Guvernului pur și simplu nu i-a păsat să o finalizeze. Au ținut șantierul deschis peste un deceniu și își mai aduceau aminte de el în perioada alegerilor”, a declarat Ioan Bălan.

El a amintit că ani la rând primarul Sucevei Ion Lungu și președintele Consiliului Județean Suceava Gheorghe Flutur au solicitat dreptul legal să finalizeze centura, în locul Guvernului PSD și nu au primit acest drept.

„Acum, după ce Guvernul PNL a creat această revoluție în infrastructură, orice primar harnic, care își dorește să dezvolte orașul, are posibilitatea să ceară de la Guvern dreptul de a construi varianta ocolitoare și banii aferenți. Trebuie spus că prin această decizie, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se degrevează de aceste proiecte, mai mici ca anvergură, și ar trebui să aibă mult mai multe resurse pentru proiectele majore – autostrăzi sau drumuri expres. Felicit Guvernul pentru această decizie și sper că în viitor să ia și alte decizii de acest tip, astfel încât descentralizarea își arate beneficiile pentru fiecare comunitate locală”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de