Liderul ALDE Suceava, Octavian Ilisoi, poziție tranșantă după închiderea unităților de procesare a laptelui din Vatra Dornei și Floreni: Soluția este sprijinirea firmelor românești și nu persecutarea lor în timp ce multinaționalele huzuresc


Intră acum și în grupul de

Liderul ALDE Suceava, dr. Octavian Ilisoi, a declarat, luni, pentru News Bucovina, că măsura de închidere a activităților de procesare a laptelui din Vatra Dornei și Floreni este o practică deja cunoscută și că asemenea situații vor fi și în alte domenii dacă nu se vor adopta măsuri din timp de sprijinire a firmelor românești.

„Au cumpărat fabrica și au ținut-o pe linia de plutire să-și mențină piața și acum urmează să aducă produse din afară. Același lucru se va întâmpla în toate domeniile dacă nu știm să ne apărăm industria locală”, a spus Ilisoi.

El a arătat că laptele de la fermierii locali va fi preluat, dar la un preț mai mic.

„Nimeni nu spune că laptele produs în zona Dornelor nu va fi preluat, dar va fi achiziționat la un preț mic, ceea ce va descuraja fermierii care vor crește din ce în ce mai puține animale și atunci se va majora prețul laptelui la vânzare și vor stabili ei ce preț vor la produsele lactate. Vom ajunge să bem lapte produs în lapte praf”, a spus Ilisoi.

El a arătat că în țara laptelui bio vom ajunge să bem lapte produs din lapte praf.

„Soluția este sprijinirea firmelor românești și nu persecutarea lor. Acum firmele străine huzuresc, iar firmele românești sunt persecutate și obligate să închidă”, a spus liderul ALDE Suceava.

Octavian Ilisoi a amintit că în guvernarea PDL s-au închis unitățile mici de producție cu 5-10 angajați pe motiv că nu îndeplineau normele europene, iar în loc să fie dezvoltate și susținute aceste unități mici, ca în Austria sau Elveția unde funcționează și acum, „la noi s-au închis cu PDL-iștii la putere”.

El a spus că ar trebui ca fiecare comună să aibă brand-ul ei, sau măcar la trei-patru comune să fie o asemenea unitate de prelucrare a laptelui.

„Județul Suceava are cel mai mare număr de bovine din țară, iar dacă nu facem ceva vom rămâne fără această activitate”, a adăugat Ilisoi.

El a spus că și programul „Fermierul” s-a dovedit a fi o „vrăjeală” pentru că fermierii au avut contracte cu Dorna Lactate care a găsit și soluția „să-i îngroape”.

Liderul ALDE Suceava a mai declarat că statul trebuie să subvenționeze producția de lapte și consideră că subvenția nu trebuie să mai fie acordată în funcție de numărul de vaci de lapte precizând că vor exista procesatori români care vor cumpăra laptele pentru a prelucra.

Totodată, Octavian Ilisoi a apreciat că brandurile mari cum este La Dorna trebui să rămână în posesia statului român și nu să fie vândute pe nimic.


Intră acum și în grupul de