Noul spital municipal Fălticeni va deveni funcțional în octombrie. Primarul Cătălin Coman spune că e un termen realist. Aparatura medicală comandată a început să fie livrată și montată după ce autoritățile locale au aprobat un credit ca să nu mai stea la mila Guvernului.


Intră acum și în grupul de

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că după ce municipalitatea a decis contractarea unui credit pentru plata aparaturii și dotărilor medicale pentru noul spital din municipiu este optimist că noua unitate spitalicească va fi deschisă în acest an și a estimat că un termen realist este luna octombrie.

„Suntem pe drumul cel bun. Dacă până acum eram mult mai pesimist, acum sunt optimist că vom deschide noul spital din Fălticeni în acest an. În urma tuturor demersurilor și instituționale și jurnalistice, Guvernul României a înțeles la un moment dat că trebuie să sprijine în baza competențelor pe care le are, deschiderea spitalului Fălticeni”, a spus Coman.

El a explicat că a discutat cu toți factorii de decizie din Fălticeni și că s-a concluzionat că nu mai trebuie să stea la mila Guvernului României care nu a înțeles și nu înțelege în continuare că este menirea lui să sprijine deschiderea noului spital din Fălticeni.

„Am luat o hotărâre curajoasă prin care am inițiat un proiect de hotărâre pentru contractarea unui credit pe care Primăria Fălticeni să-l direcționeze pentru achiziția de dotări și aparatură medicală”, a spus primarul.

Cătălin Coman – primarul municipiului F��lticeni

Fălticeni obligat să deschidă porțile Spitalului Municipal! Primarul Cătălin Coman este optimist…

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 15. Juli 2020

El a explicat că la acea dată necesarul era de 18,8 milioane de lei pentru a finaliza integral procedura de achiziție.

„Am venit cu proiectul de hotărâre în Consiliul Local Fălticeni. Au fost foarte multe discuții, nu a fost o ședință foarte liniștită, dar finalul discuției a fost unul fericit și toată lumea a votat”, a menționat primarul.

El a spus că aleșii locali PNL și ALDE au arătat că ar trebui așteptat că poate Guvernul va aloca totuși fondurile, dar că a transmis că deja s-a așteptat prea mult și că e nevoie ca spitalul să fie deschis și să fie funcțional.

Astfel, a fost găsită soluția pentru a deschide spitalul cât mai repede.

Cătălin Coman a spus că la trei zile de la aprobarea contractării creditului Ministerul Sănătății s-a trezit și a alocat 10 milioane de lei, iar ca urmare într-o altă ședință de Consiliu Local s-a decis diminuarea valorii creditului de la 18,8 la 8 ,8 milioane de lei.

El a adăugat că cei de la MS i-au transmis să renunțe la întreg creditul, dar el a răspuns că va renunța doar când Guvernul va aloca întreaga sumă.

„Până atunci noi mergem pe soluția găsită pentru deschiderea spitalului din Fălticeni. Nu mai dăm un pas înapoi până când nu deschidem spitalul”, a spus Coman.

Primarul a menționat că acum este în linie dreaptă pentru dotarea spitalului în vederea deschiderii.

„Toți furnizorii de echipamente au fost contactați cu documente oficiale. Li s-a spus: avem banii, aduceți în regim de urgență echipamentele medicale, aparatura medicală contractată. Aproximativ 15 la sută din dotări sunt venite și instalate, iar celelalte sunt pe drum. Nu mai avem nicio opreliște pentru a deschide Spitalul Municipal Fălticeni”, a spus Coman.

El a explicat că singurele probleme sunt legate că o mare parte din aparatură vine din afara țării, din Germania, Italia sau Turcia, și că au existat probleme cu pandemia și la firmele de producție.

„Toate echipamentele contractate sunt și comandate”, a spus Coman.

El a precizat că după contractare s-au așteptat banii, iar acum cu finanțare parțială de la Guvernul României și parțială din creditul aprobat se vor plăti echipamentele necesare.

Coman a menționat că municipalitatea este pe ultima sută de metri pentru aducerea aparaturii la Fălticeni și montarea împreună cu instruirea personalului care va deservi fiecare aparat și echipament în parte, fiind echipamente care necesită training.

El a subliniat că noul spital va trebui deschis integral și nu parțial, pe măsură ce vine aparatura.

„După ce vom avea toată aparatura montată vom solicita o comisie prin care se verifică respectarea circuitelor medicale, respectarea procedurilor și putem deschide”, a spus Coman.

El a estimat că un termen realist este sfârșitul lunii octombrie când spitalul va deveni funcțional și va începe internarea primilor pacienți.

„Nu vreau să mă folosesc de spital în campania electorală. Îl deschidem când este gata și când este prevăzut.(…) Chiar dacă este campanie electorală, chiar dacă sunt în septembrie alegeri, dacă nu este pus totul la punct impecabil nu-l deschidem. Nu facem circ de dragul campaniei electorale. Îi las pe alții să spună ce vor, cum vor. Tot ceea ce am gândit de opt ani încoace nu am gândit electoral, ci că trebuie făcut și cu seriozitate. Mi-aș fi dorit să-l deschidem ieri, dar îl deschidem când se poate”, a conchis Cătălin Coman.


Intră acum și în grupul de