Imunologul sucevean dr. Radu Ciornei: Suceava a fost foarte greu încercată, iar datorită infectării masive acum suntem OK, dar nu ne putem relaxa. În țară nu cred că va veni apocalipsa și văd cum unii sunt îngroziți, în timp ce alții țopăie


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că Suceava a trecut printr-o perioadă foarte dificilă din cauza epidemiei cu SARS-CoV-2, iar acum situația este bună, dar că în continuare trebuiesc respectate măsurile de protecție.

„În Suceava, unde a fost o debandată enormă, orice greșeală care s-a putut face din punct de vedere epidemiologic sau managerial s-a făcut”, a spus Ciornei.

El s-a întrebat ce se întâmpla dacă la vremea debutului epidemiei se făceau 5000 de teste pe zi în Suceava la oamenii care erau în jurul Spitalului Județean și câte teste pozitive erau.

„Testele de anticorpi de acum ne arată că 30 la sută am făcut boala în municipiu și 20 la sută în județ. Pentru Suceava este bine. Suceava a fost disciplinată, Suceava a fost foarte greu încercată”, a spus Ciornei care a menționat că numărul nou de pacienți în județ este mic.

În ceea ce privește situația la nivel național el a spus că rata de reproducere este de 1,14-1,15-1,16. Ciornei a explicat că această rată măsoară cât de mult se transmite boala în populație, iar  dacă este peste 1 nu e bine, dar dacă este sub 1 înseamnă că epidemia este în scădere.

„Previziunile ar fi că vom ajunge la 2000-2600 de pacienți pe zi. Speculez, dar nu cred că va fi o apocalipsă”, a spus Ciornei.

Cercetătorul sucevean a recunoscut că există și o mare relaxare în țară.

„În primul rând ne-am relaxat. Încingem niște petreceri, niște hore, țopăieli și se vede clar că oamenilor acelora nu le pasă. Fie ce-o fi, covid-necovid, eu în seara asta vreau să beau și să petrec. Și vine Arafat la televizor și bagă spaima în bătrâni și când văd bunicii petrecerile spun: „Doamne, o să murim, nu mai prindem ziua de mâine”. Unii sunt îngroziți, iar alții țopăie. Cam asta este realitatea în România”, a spus Radu Ciornei.

El consideră că treaba „nu este roză”.

„Oamenii trebuie să respecte cu toții regulile de distanțare socială. Cei care nu fac treaba asta sunt inconștienți nu numai pentru ei, ci și pentru părinții lor, pentru cei care au boli asociate”, a spus cercetătorul sucevean.

El a transmis și un mesaj de liniște pentru Suceava.

„Suceava a fost foarte disciplinată și foarte greu lovită de incompetența managerială și epidemiologică de la nivelul spitalului, dar datorită infectării masive acum suntem OK, dar nu ne putem relaxa. Nu înseamnă că trebuie să mergem la hore, să punem căsuțele în mijlocul esplanadei și să facem hore de bucurie că s-a curățat Suceava pentru că în loc să mergem la urne la alegeri în septembrie putem merge la altfel de urne, funerare. Cred că Suceava în momentul de față stă bine”, a spus Ciornei.

El a arătat că nu crede că va veni apocalipsa în țară.

„Nu cred că vom ajunge la 3000 de pacienți pe zi. Sistemul ATI rezistă”, a spus Ciornei.

El a transmis un mesaj de echilibru, de respectare a regulilor, de purtare a măștii, subliniind că masca salvează vieți.

„Sunt adeptul purtării măștii”, a spus Ciornei care a menționat că posibilitatea de transmitere a viruslui SARS-CoV-2 de la o persoană infectată care poartă mască de protecție la una sănătoasă care poartă deasemenea mască de protecție este sub 5 la sută.


Intră acum și în grupul de