Fostul eurodeputat sucevean Cătălin Nechifor se întreabă dacă președintele Klaus Iohannis are vreun rol în negocierile uriașe de la Summitul European de la Bruxelles: Au predat țara sau chiar nu se pricep?


Intră acum și în grupul de

Fostul eurodeputat sucevean Cătălin Nechifor, deputat Pro România, a sesizat, luni, că președintele Klaus Iohannis n-a mai scris pe Facebook de cini zile, în condițiile în care acesta participă de vineri la Summitul European de la Bruxelles de trei zile.

„Sunt negocieri uriașe, există blocuri de putere care se fac și se refac din ora în oră, pentru că discuțiile se poartă inclusiv noaptea. Franța cu Germania au poziții comune în multe privințe, grupul țărilor austere Olanda, Austria, Danemarca și Suedia pun condiții drastice pentru pachetul financiar de asistență nerambursabilă adresat statelor membre, atât în ceea ce privește volumul financiar, cât și condițiile legate de respectarea statului de drept”, a explicat fostul eurodeputat.

El a remarcat și propunerea lui Charles Michel, președintele Consiliului European, care susținea ca pachetul nerambursabil să fie de 500 miliarde euro, dar în urma opoziției statelor austere se pare că va fi redus către valoarea de 390 miliarde și că va exista, cel mai probabil, și un pachet financiar considerabil, de peste 300 miliarde euro, destinat împrumuturilor către statele membre.

„Din câte se pare România va ieși șifonată din aceste negocieri. Președintele ar fi trebuit să ceară un mandat Parlamentului, dar în tot cazul, pare total absent în jocurile de putere. De altfel, pe pagina oficială de facebook n-a mai scris de cinci zile, în timp ce Macron, Ruthe, Merkel sau Kurz informează constant opinia publică despre stadiul discuțiilor de la Summitul European de la Bruxelles”, a precizat Nechifor.

El spune că această situație generează mai multe întrebări.

„Întrebările care se pun sunt: au predat țara, sau chiar nu se pricep? Întrebarea 2: de unde mai finanțează planul de redresare al României anunțat recent de guvern, dacă doar pentru țara noastră suma necesară era de 100 miliarde de euro? Și întrebarea numărul 3: totuși ce-a cărat în geantă președintele?”, a conchis Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de