Medicul Andrei Cristof propune schimbări importante în municipiul Suceava: Șase centre medicale de permanență și construcția unui spital municipal//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Medicul sucevean Andrei Cristof, candidat al PMP pentru Consiliul Local Suceava, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că va trebui pus accent pe asistența medicală primară care să conducă la scăderea presiunii pe UPU al Spitalului Județean Suceava și propune înființare de centre de permanență și construcția unui spital municipal în Suceava.

„Centrele de permanență ar trebui situate în centrele cartierelor mari și să asigure oamenilor asistența de urgență primară. În aceste centre pot să activeze, în ture, mai mulți medici de familie. Te-ai tăiat la un deget, te-ai dus până acolo, este o asistentă, un medic, te vede, te pansează, îți pune două-trei fire dacă e nevoie și nu mai mergem la UPU mai ales în contextul de acum”, a explicat Cristof.

El a spus că propune să fie șase centre de permanență în cele șase cartiere mari ale municipiului: Zamca, George Enescu, Obcini, Burudujeni, Ițcani, Centru.

Potrivit acestuia,  persoana respectivă se poate duce la centrul de permanență care va avea program 24/24 și va fi consultat de un medic care îi va rezolva problema.

„Dacă problema respectivă nu ține de competența medicului de familie, va fi preluat cu ambulanța și dus la UPU, dar cât stă în centru de permanență i se vor putea face investigații minime și se scutește timpul de așteptare din UPU pentru că deja vine cu un diagnostic”, a spus Cristof.

Medicul sucevean a explicat că permanența în aceste centre va fi asigurată, în ture, de medici de familie, cu asistente medicale, cu un mic centru de imagistică, iar prin telemedicină se va putea ca radiografia să fie interpretată de un medic radiolog.

El arată că pentru un asemenea centru de permanență e nevoie de o clădire de mărimea unei case cu o suprafață totală de 150-180 de mp cu acces pentru ambulanțe, cu sală de consultații, un mic salon, sală de pansamente, laborator de analize și o cameră pentru radiologie, dar și vestiare și dușuri pentru personal.

„Nu cred că e ceva imposbil pentru anul 2020”, a spus Cristof.

El a arătat că în felul acesta se degrevează spitalul județean de urgențele minore ceea ce, din punctul său de vedere, în contextul pandemiei, e ceva benefic.

Cristof a reamintit că înainte de revoluție toate policlinicile asigurau urgențele.

Potrivit medicului sucevean, centrele respective vor produce bani pentru bugetul local pentru că aceste servicii medicale vor fi decontate, arătând că municipalitatea va trebui doar să facă investiția inițială.

El consideră că prin înființarea acestor centre de permanență presiunea pe UPU Suceava ar putea scădea cu 30-40 la sută.

Potrivit acestuia, persoanele care se vor adresa centrelor de permanență vor putea beneficia de consult mult mai repede decât acum pentru că nu va exista un flux atât de mare de pacienți cum este acum în UPU.

El a spus că a discutat cu mai mulți colegi din SJU Suceava și că și aceștia apreciază că este necesar și un Spital Municipal în Suceava.

„Spitalul Județean ar trebui să trateze patologii din tot județul sau cazuri peste resursele celorlalte spitale din județ, iar Spitalul Municipal să fie pentru pacienții din Suceava unde să fie tratate patologii mai ușoare sau cazuri mai simple, iar cazurile complicate vor să fie transferate la SJU”, a spus Cristof.

El consideră că ar trebui să fie reînviat tot ce înseamnă asistență medicală primară, inclusiv policlinică pentru studenți, iar cabinetele școlare să funcționeze cum trebuie.


Intră acum și în grupul de