Manifestările prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Sanctuarul marian național de la Cacica, adaptate condițiilor pandemiei. A fost anulat pelerinajul tinerilor


Intră acum și în grupul de

Pelerinii sunt aşteptaţi şi în acest an la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, în zilele de 14 şi 15 august, cu prilejul Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, iar Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, care va fi oficiată sâmbătă, urmează să fie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel, generalul Ordinului Franciscan Carlos A. Trovarelli, pr. provincial Damian-Gheorghe Pătrașcu, cu preoţii din Bucovina şi din alte regiuni.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice Iaşi, preotul Adrian Blăjuţă, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că în contextul actual al pandemiei, pelerinajul din acest an Sanctuarul marian naţional de la Cacica nu se va mai organiza la fel ca în anii precedenţi, din programul celebrărilor prilejuite de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului va lipsi pelerinajul tinerilor din parohiile diecezei, care avea loc de obicei în ajunul hramului, pe un traseu de 5 kilometri, de la Păltinoasa, din zona serpentinelor, până la Basilica Minor din Cacica.

Preotul Adrian Blăjuţă a spus că Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului, care va fi oficiată sâmbătă, de la ora 11, 00, urmează să fie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleţ, împreună cu episcopul emerit Petru Gherghel, generalul Ordinului Franciscan Carlos A. Trovarelli, pr. provincial Damian-Gheorghe Pătraşcu, cu preoţii din Bucovina şi din alte regiuni.

Episcopia Romano-Catolică Iaşi a publicat recent programul celebrărilor de la Cacica, astfel că vineri, 14 august, începând cu ora 10.00 va avea loc Celebrarea penitenţială, urmată de la ora 12,00  de Sfânta Liturghie solemnă de deschidere a hramului, care va fi oficiată de către părintele provincial al Fraților Minori Conventuali din România, Damian-Gheorghe Pătrașcu, iar de la ora 16, 00 de Calea Sfintei Cruci.

În aceeaşi zi, la ora 18,00, va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru tineri, seminarişti şi persoane consacrate, iar la ora 22,00 în programul celebrărilor este prevăzută Privegherea mariană.

Ziua de 15 august 2020 va debuta cu Sfânta Liturghie de dimineaţă (în limba română) de la ora 06,00, urmată de Sfânta Liturghie greco-catolică (în biserică) de la ora 07,00, de Sfânta Liturghie în limba maghiară (la grotă) de la ora 07,15, de Sfânta Liturghie în limba polonă (în biserică) de la 08 00 şi de Sfânta Liturghie în limba germană (la grotă) de la ora 08.15 .

Sfânta Liturghie solemnă pontificală a hramului va începe la ora 11,00.

Reprezentanţii Diecezei Romano-Catolice Iaşi au adresat rugămintea pelerinilor care vor sosi la Cacica, atât la celebrările premergătoare acestei sărbători, cât şi la Hramul Sanctuarului marian naţional, să se conformeze “restricţiilor promovate” de autorităţile civile “care sunt spre binele nostru, al tuturor: în special, purtarea măştii, distanţa fizică şi spălarea mâinilor”.

(LB)


Intră acum și în grupul de