Prof. univ. dr. Mihai Dimian, către politicienii care își propun colaborarea cu USV: Depolitizați învățământul preuniversitar și creșteți calitatea acestuia prin investiții masive în baza materială


Intră acum și în grupul de

Prof. univ. dr. Mihai Dimian, prorector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a constatat că, în ultima perioadă, mai mulți politicieni locali au vorbit despre colaborarea cu Universitatea Suceava ca factor în dezvoltarea municipiului Suceava și a zonei și a transmis acestora un mesaj pe pagina sa de socializare.

„Despre politică și universitate:

Observând declarațiile referitoare la colaborarea cu universitatea a numeroși candidați aflați în pre-campanie electorală, aș dori să vă împărtășesc un punct de vedere personal.

(a) Indiferent de persoanele care vor ocupa funcțiile de conducere la nivelul orașelor și județului, există o dorință sinceră și puternică în cadrul universității pentru a colabora în scopul dezvoltării zonei și, bineînțeles, a universității atât timp cât aceste demersuri nu au condiționări politice sau interese personale.

(b) Universitatea trebuie să fie, prin definiție, un loc al libertății de gândire și de exprimare și, drept urmare, orice intenție de politizare a universității (chiar dacă poate aduce beneficii pe termen scurt) distruge însăși ideea de universitate. Pe de altă parte, tocmai această libertate de gândire și acțiune oferă posibilitatea reprezentării tuturor doctrinelor politice și civice într-o universitate și, implicit, reprezentanți în toate partidele politice.

(c) Calea cea mai bună prin care administrațiile publice locale și județene pot sprijini universitățile este prin depolitizarea învățămîntului preuniversitar și prin investiții masive în baza materială a învățământului preuniversitar pentru a crește calitatea acestuia, motivația elevilor pentru studiu, pentru a oferi elevilor din mediul rural șansa unei educații adecvate și a diminua astfel semnificativ abandonul școlar.

(d) Deși este de dorit și de încurajat implicarea cadrelor universitare în politică și în administrația publică, modelul practicat până acum este unul care dăunează educației superioare. Partidele au ales persoane care dețineau funcții de conducere, urmârind, cu precădere, extinderea bazinului electoral și a sferei de influență în instituția respectivă și nu atragerea de expertiză în partid. Acest lucru este demonstrat analizând raportul dintre numărul rectorilor / prorectorilor și președinți de senat universitar desemnați candidați sau miniștri comparativ cu cel al foștilor rectori / prorectori și președinți de senat. Dacă expertiza și nu influența politică te interesează atunci faptul că persoana respectivă nu mai este într-o astfel de funcție nu ar trebui să conteze atât timp cât a avut rezultate deosebite în exercitarea funcției. Mai mult decât atât, faptul că nu mai este într-o astfel de funcție ar trebui să reprezinte un avantaj pentru partid deoarece are mai mult timp pentru dezvoltarea strategiilor și implicarea în acțiunile partidului.

(e) Folosirea funcțiilor politice și administrative pentru obținerea de titluri (doctorate) sau funcții academice trebuie să dispară din modul de a gândi al politicenilor români, pentru a putea dezvolta o colaborare sustenabilă între instituțiile pe care le reprezintă și universități. Au făcut deja foarte mult rău învățământului superior românesc astfel de abordări și obținerea fiecărui astfel de titlu sau funcție nemeritată a distrus eforturile și rezultatele a mii de cadre universitare oneste și profesioniste și a alungat din țară foarte mulți tineri valoroși.

Succes în campanie!”


Intră acum și în grupul de