Acasă Subiectul Zilei Ion Lungu: Elevii care vor merge efectiv la școală ar urma să...

Ion Lungu: Elevii care vor merge efectiv la școală ar urma să fie împărțiți în grupe și se fac simulări inclusiv pentru începerea cursurilor la ora 7:30. Facem tot ce ține de noi ca elevii să meargă la școală și să învețe carte


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina că preocuparea majoră actuală a municipalității este deschiderea anului școlar arătând că este nevoie ca elevii să meargă la școală.

Mai mult, el a spus că în paralel se lucrează la asigurarea unor condiții optime și pentru desfășurarea cursurilor on line pentru situațiile în care va fi necesar, recunoscând că modul în care s-a desfășurat învățământul on line în al doilea semestru al anului școlar trecut a fost „o glumă”.



El a arătat că acum se fac investiții în toate școlile din oraș și se montează în toate clasele cabluri pentru asigurarea legăturii la internet și sunt achiziționate calculatoare, camere web și video-proiectoare pentru ca predarea online să fie una de calitate.

Ion Lungu a estimat că în prima săptămână a lunii septembrie aceste lucrări să fie finalizate.

„Rămâne problema tabletelor care este în discuție. Nu critic, doar constat că aceste tablete nu vin. Noi am avut o discuție cu o parte dintre consilieri la sfârșitul lunii iunie-începutul lunii iulie în care ne-am gândit să cumpărăm noi aceste tablete. Întrebând la minister mi s-a spus că Guvernul României, prin Ministerul Educației va cumpăra cele 250.000 de tablete în care sunt prinse și 742 de tablete pentru municipiul Suceava care, din păcate, nu sunt venite”, a declarat primarul.

El a explicat că sunt achiziționate de Guvern tablete pentru elevi din două surse de finanțare, una pentru care așa cum a declarat premierul Ludovic Orban s-au declanșat procedurile de licitație, iar o a doua din fonduri europene pentru care MFE a realizat un draft de proiect european în valoare de 50 de milioane de euro pentru achiziția de tablete, echipamente IT și materiale de protecție pentru școli, dar că acest proiect este de durată.

„Nouă ne trebuie ca în data de 14 septembrie să fie funcționale”, a spus Ion Lungu.

Primarul Sucevei a mai declarat că municipalitatea a soluționat problema de asigurare a echipamentelor necesare în clase și că mai rămâne de rezolvat problema tabletelor de care se ocupă Guvernul.

El a arătat că problema începerii anului școlar este legată și de condițiile sanitare și că în municipiul Suceava, în prezent, este luat în calcul scenariul verde și, parțial, scenariul galben, cu învățământ hibrid, jumătate din efective în clasă și jumătate online, cu rotirea acestora săptămânal.

Astfel, potrivit discuțiilor de până acum, vor merge la școală elevii din clasele 0-IV, dar și clasele terminale de la gimnaziu și liceu, respectiv clasele VIII-a și a XII-a, dar și preșcolarii, iar elevii din clasele V-VII și IX-XI vor avea învățământ hibrid.

Ion Lungu a mai spus că pentru elevii care vor merge efectiv la școală s-ar putea organiza două grupe din fiecare clasă și că s-au făcut simulări cu începerea cursurilor chiar de la 7:30 până la 10:30-11:00 cu prima grupă, urmată de aerisirea și dezinfecția sălii de clasă și apoi să intre la cursuri cea de a doua grupă.

Primarul a adăugat că o problemă care nu depinde de Primărie este cea a normei didactice care se dublează, ceea ce ar trebui să rezolve Ministerul Educației.

El a mai declarat că vineri va avea din nou discuții la Primărie cu directorii unităților școlare privind asigurarea distanțarea fizică între elevi, fiind necesară păstrarea a cel puțin un metru între elevi, iar unde nu se poate asigura această distanță să se monteze plexiglass despărțitor.

În ceea ce privește dezinfecția claselor cu lămpi cu ultraviolete, așa cum a propus cercetătorul sucevean Radu Ciornei, primarul a spus că a avut discuții pe acestă temă, dar că, deocamdată, nu poate fi realizată întrucât această soluție nu e recomandată de DSP deși două unități școlare din municipiu au deja lămpi cu ultraviolete.

Primarul Ion Lungu a subliniat că scopul principal a demersurilor făcute este ca elevii să meargă la școală și că doar dacă situația epidemiologică se va înrăutăți foarte mult se vor suspenda cursurile.

El a spus că dacă se va ajunge în această situație, școlile sucevene sunt pregătite să asigure un învățământ online performant.

Lungu a arătat că trebuie făcut tot ceea ce este posibil ca școala să se reia fizic și că pentru aceasta se implică autoritățile locale, școlile, dar și părinții care au o mare responsabilitate și care trebuie să facă triajul epidemiologic de acasă.

Primarul a mai declarat că din punctul său de vedere va fi mai dificil de gestionat problema în recreații decât în timpul orelor.

„Nu poți să pui câte un profesor în spatele fiecărui copil să vezi ce face în recreație, modul cu interacționează cu alți copii, cum se apropie de ei. Acolo este o problemă destul de delicată”, a spus Ion Lungu.

El a concluzionat că oricât de dificil este de gestionat această situație, copiii trebuie să meargă la școală.

„Cu toții avem același țel: copiii să vină la școală și să învețe carte”, a spus Ion Lungu care a subliniat că școala trebuie să înceapă, iar el, ca primar, se implică foarte mult.

Primarul a explicat că pentru a se da cât mai multă încredere părinților privind siguranța elevilor care vor participa la cursuri s-au făcut în fiecare unitate școlară din municipiu simulări privind începerea anului școlar, simulări care diferă de la o școală la alta în funcție de specificul fiecărei unități școlare.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version