PSD Suceava: Mandatele primarilor din Frasin, Ostra, Stuplicani, Frumosu, Stroiești, Moara, Ulma și Păltinoasa au încetat de drept după ce aceștia au semnat adeziuni la PNL

PSD Suceava a anunțat, marți, că nu mai tolerează niciun fel de atiudini prin care primari aleși din partea PSD care candidează din partea PNL pentru un nou mandat și cere prefectului de Suceava să constate încetarea de drept a mandatelor pentru că decizia de a se înscrie în PNL reprezintă demisia din PSD, iar porivit legii le încetează mandatul de ales local.  

„Ca urmare a deciziilor unor primari PSD de a candida din partea PNL la alegerile locale din 27 septembrie, am decis să nu mai tolerăm astfel de atitudini și să luăm măsurile legale cu privire la felul în care aceștia au înțeles să facă politică. Considerăm că respectarea legii este cea mai potrivită abordare în politica românească și cea mai eficientă carte de vizită pentru un partid și candidații lui”, arată PSD Suceava.

Potrivit sursei citate, în cursul zilei de luni, PSD Suceava a înaintat către secretarii unităților administrative Ostra, Stulpicani, Frasin, Frumosu, Stroiesti, Moara, Ulma și Păltinoasă o adresă în care arătă că, dacă primarii respectivelor comune au ales să candideze din partea altei formațiuni politice, în conformitate cu articolul 160 alin. (1) lit. (h) din Codul Administrativ coroborat cu prevederile art. 8 alin (2) din legea 14/2003 privind partidele politice, acest fapt duce la încetarea de drept al mandatului de primar.

„Drept urmare, am solicitat secretarilor primăriilor anterior menționate să aplice de urgență art. 160 alin. (7) și (8) din Codul Administrativ și să transmită Prefectului Județului Suceava, în termen de 10 zile de la data intervenirii situației de încetare de drept a mandatului primarului, referatul și actele din care rezultă motivul legal pentru care respectivul mandat a încetat”, se arată în comunicat.

De asemenea, în adresă PSD Suceava a arătat că în accepțiunea articolului 160 alin. (2) din Codul Administrativ, data încetării de drept al mandatului de primar în cazul demisiei din calitatea de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales, este reprezentată de data semnării adeziunii pentru un alt partid politic.

„În consecință, legat de aspectele anterior prezentate, le-am solicitat secretarilor unităților administrative menționate mai sus să respecte termenele legale stabilite prin lege, în caz contrar fiind nevoiți să sesizăm instituțiile abilitate”, se mai arată în comunicat.

PSD Suceava menționează că demersul vine în contextul în care PNL-ul a dus o campanie acerbă de racolare a primarilor PSD din județul Suceava, reușind să atragă de partea lor foști colegi care deși au primit sprijin din partea guvernului PSD, cât timp PSD a fost la guvernare, au preferat să trădeze apărându-și scaunul sau interesele proprii indiferent de circumstanțe.