Dan Ioan Cușnir: Suceava are dreptul de a recupera 16 ani de experimente nereușite pentru a da o șansă tinerilor. Prin planurile de dezvoltare și prin strategiile de investiții, Primăria va putea atrage investitorii și poate crea un pol de dezvoltare stabil

Candidatul PSD la funcția de primar al Sucevei, Dan Ioan Cușnir, a transmis printr-un comunicat de presă că un obiectiv al său ca primar este să schimbe mentalitățile din Primăria Suceava astfel încât să crească creativitatea socială și administrativă pentru că doar prin planuri de dezvoltare și strategii de investiții se pot atrage investitori și se poate crea un pol de dezvoltare stabil.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de Dan Ioan Cușnir:

„Suceava are dreptul, ca oricare alt oraș al României, la dezvoltare, la progres. Sucevenii au dreptul de a trăi într-un oraș viu, care nu stagnează din cauza unor oameni rămași în urma vremurilor. Suceava are dreptul de a recupera 16 ani de experimente nereușite.

          Este îngrijorător fenomenul migrației forței de muncă din acest oraș și asta nu de ieri sau de azi, ci de nedrept de mulți ani. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că mare parte din această forță de muncă este reprezentată de tineri, ceea ce este atât injust, cât și atât de revoltător. Știu că nimeni nu este deținătorul adevărului absolut sau al soluțiilor miraculoase, dar știu că dacă sucevenii îmi vor da votul lor, voi regândi din temelii abordarea acestei probleme, pentru că știu că eu și echipa mea privim spre viitorul acestui oraș, nu spre contractele ”grase”, astfel cum s-a făcut până acum.

Trebuie regândită administrația acestei primării și reluat cu adevărat dialogul social și trebuie puse bazele unor parteneriate solide, de durată, bazate în primul rând pe încredere, dar și pe transparență și seriozitate. Suceava are de atâția ani o universitate, care și-a clădit un binemeritat prestigiu.

Această instituție generează inteligență și forță de muncă pe care actuala administrație o desconsideră sau, în cel mai fericit caz, se face că nu o vede, deoarece nu îi atrage cu nimic pe acești tineri. Informaticieni, ingineri, economiști excelenți și mulți alții ajung astfel să caute o carieră profesională în altă parte, decât în Suceava.

De ce s-a ajuns aici și cine e orb la o astfel de oportunitate? Un parteneriat cu Universitatea ”Ștefan cel Mare” este necesar și, repet, dacă sucevenii îmi vor acorda încrederea, va fi printre priorități, pentru că există oportunități de colaborare care nu mai trebuie ratate.

De exemplu, de ce nu s-a digitalizat actuala primărie, astfel cum au reușit alte primării din țară? De ce tinerii informaticieni suceveni sunt abandonați pe o piață externă a muncii? Toată lumea vorbește despre această problemă, dar cât s-a investit în acest sens? De ce există încă tone de hârtie care se mișcă haotic în această clădire, de ce există încă zeci de ghișee la care cetățenii vin și se apleacă precum într-o rugă la fereastră? Unde a fost în ultimii ani respectul pentru cetățeni și pentru banii acestora?

Când s-a transformat primăria într-un loc al umilinței, în care funcționarul public este stăpân, iar cetățenii sunt tratați precum niște datornici care nu au decât dreptul de a plăti taxe și de a nu comenta? Printre acești cetățeni sunt și tinerii de care vorbesc eu, iar modul cum aceștia sunt tratați nu conduce decât la adâncirea faliei dintre primărie și urbe. Nu e drept și e destul.

Toată lumea afirmă demagogic că sunt necesare noi locuri de muncă, dar o primărie nu creează în mod direct decât un procent foarte mic din aceste locuri, însă, prin planurile de dezvoltare și prin strategiile de investiții, poate atrage investitorii și poate crea un pol de dezvoltare stabil.

De ce nu s-a propus și dezvoltat un adevărat parteneriat solid cu Camera de Comerț și Industrie? Cum să afle angajatorii despre înalta calificare a tinerilor, cum să afle despre șansa de a se dezvolta cu forță de muncă locală, care e mult mai stabilă și mai motivată să își dezvolte cariera profesională? În schimb, oare cu adevărat se justifică cei aproximativ 900 de angajați ai primăriei, raportat la eficiența muncii și mai ales la nivelul redus de creativitate socială și administrativă?

Am spus-o de nenumărate ori și o repet: nu îmi doresc să ajung primar al acestui frumos oraș pentru a dărâma, ci pentru a construi. Nu vreau să schimb oamenii de pe posturi, ci vreau să schimb mentalități.

Sunt convins că, dacă voi fi ales primar, voi și reuși acest lucru. Pentru că diferența între mine și Ion Lungu este că eu nu mă consider providențial și stăpân al acestui oraș, astfel încât să promit public viceprimarului că îi voi lăsa moștenire această primărie, numai că trebuie să aibă răbdare.”