Primarul Ion Lungu a prezentat proiectul de amenajare al Parcului Șipote care a fost transferat municipalității: Va fi un proiect de bune practici cum am făcut și cu alte active transferate de Guvern cum e Zona de agrement Tătărași sau cinematografele Modern și Arta


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat, vineri, într-o conferință de presă extraordinară proiectele de punere în valoare a Parcului Șipote și a Păduricii Zamca cu o suprafață totală de 143,9 hectare ce au fost transferate prin Hotărâre de Guvern municipiului Suceava.

„A fost un efort deosebit de 14 ani, încă de când Gheorghe Flutur era ministrul Agriculturii, care a vrut să ajute municipiul Suceava la vremea respectivă, dar că nu s-a putut”, a spus Ion Lungu care a prezentat demersurile făcute pe parcursul celor 14 ani pentru preluarea acestor păduri-parc.

El a arătat că după nenumărate discuții atât la Parlament cât și la Guvern s-a ajuns la concluzia că este necesară o lege specială pe care a inițiat-o în 2017 și că a avut sprijinul secretarului de stat în Ministerul Mediului, Gelu Puiu, în elaborarea proiectului de lege care a fost bine realizat pentru că a suferit mici modificări în procesul de adoptare și a prevăzut că asemenea păduri-parc pot fi solicitate de autoritățile locale din întreaga țară.

Primarul Sucevei a subliniat că proiectul a fost susținut prin semnătură de toți parlamentarii de Suceava și că a convins și Asociația Municipiilor din România de importanța acestei legi și a primit sprijin de la primarii de toate culorile politice care, la rândul lor au transmis parlamentarilor partidelor lor necesitatea adoptării legii care a fost votată și a intrat în vigoare în 4 august 2018.

Ion Lungu a mulțumit tuturor parlamentarilor, în mod deosebit parlamentarilor de Suceava, președintelui CJ Suceava Gheorghe Flutur care s-a implicat de la început în acest proiect și a mulțumit în mod special deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan care a urmărit îndeaproape proiectul legislativ și a proiectului de Hotărâre de Guvern de transfer a pădurii-parc până când a intrat pe ordinea de zi și a fost aprobat.

Primarul Sucevei a mulțumit și Guvernului României și premierului Ludovic Orban care a adoptat această HG.

„Mi se pare o victorie, dar până la urmă este un act de normalitate. Această pădure-parc este pe teritoriul municipiului Suceava, este la câteva sute de metri de sediul Primăriei. Astea au fost legile, până la urmă e bine că am reușit să transferăm”, a spus Ion Lungu.

El a mai declarat că dorește ca municipiul Suceava să fie un exemplu de bune practici la nivel național în ceea ce privește transferul acestor păduri-parc, fiind primul oraș care primește pădurea-parc, fiind depuse solicitări din partea mai multor orașe precum Timișoara, Râmnicu Vâlcea sau Buzău, dar că municipiul Suceava a fost primul care a finalizat documentația necesară.

„Eu cred că am dovedit și cu alte active transferate că le putem gestiona bine”, a spus Ion Lungu care a menționat că zona Tătărași a fost preluată de la RA-APPS unde s-a amenajat o zonă de agrement apreciată, dar și modul în care a fost modernizat Cinematograful Modern, sau proiectul în derulare al Cinematografului Arta.

„Vrem să demonstrăm încă o dată că suntem în stare să gestionăm această pădure-parc și să facem obiective frumoase acolo”, a declarat primarul.

El a arătat că din 143,9 hectare transferate, 43,9 sunt în Parcul Șipote, iar 100 reprezintă Păduricea Zamca și a subliniat că în ceea ce privește Păduricea Zamca este deja propus un proiect cu finanțare europeană pe care l-a prezentat recent privind înființarea unui traseu de bicicletă pe o lungime de 28 de kilometri care va începe din zona Zamca, va include apoi zona de agrement de pe malul Sucevei și va ajunge prin Parcul Șipote la zona de agrement Tătărași și până în cartierul ANL, fiind vorba de centura verde a Sucevei.

În ceea ce privește Parcul Șipote, primarul a spus că amenajarea, cu un cost de circa 3,7 milioane de euro prin Programul de reziliență al UE, va presupune mai multe obiective întrucât este în apropierea zonei centrale și că acolo sunt atracții turistice importante precum Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean și statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare.

Potrivit primarului, în Parcul Șipote vor fi amenajate mai multe alei din materiale ușoare care să asigure accesul în această zonă din mai multe direcții, vor fi realizate piste de bicicletă cu lățimea de doi metri, mobilier urban, se va asigura iluminat artificial și se va asigura WIFI gratuit.

Ion Lungu conferința de presa

Parcul Sipote vine la Primarie

Publicată de NewsBucovina.ro pe Joi, 10 septembrie 2020

Totodată, el a spus că pe platoul de jos al parcului ar urma să fie amenajat un amfiteatru în aer liber, locuri de joacă, grupuri sanitare, dar și terase sezoniere.

Mai mult, va fi amenajat și un foișor ca punct de belvedere.

Ion Lungu a explicat că, potrivit legii, poate fi afectată cu construcții ușoare maximum 10 la sută din suprafață, respectiv circa 4 hectare și că nu se vor putea face blocuri sau investiții imobiliare.

Primarul a subliniat că în faza a doua, urmează să fie realizat un funicular care să facă legătura, pe platoul Cetății de Scaun cu obiectivele de acolo, respectiv Cetatea de Scaun, Muzeul Satului Bucovinean și Roata Panoramică.

Ion Lungu și-a exprimat încrederea că prima fază a proiectului va fi finalizată în termen de doi ani, în funcție de cum vor putea fi accesate fondurile europene.

El a spus că în Primăria Suceava va funcționa un departament care se va ocupa de gestionarea zonelor de agrement din municipiu.

Totodată, Ion Lungu a declarat că imediat ce se va realiza transferul, municipalitatea suceveană va interveni pentru salubrizarea acestor zone și pentru a face mici reparații și că toate direcțiile din Primărie vor avea în atribuții îngrijirea acestui parc.


Intră acum și în grupul de