Dan Ioan Cușnir propune concurs de soluții și dezbatere publică privind amenajarea Parcului Șipote:Este parcul nostru, al sucevenilor, nu al administrației Lungu


Intră acum și în grupul de

Candidatul PSD la funcția de primar al Sucevei, Dan Ioan Cușnir, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că bătaia de joc de arhitectura urbană și a peisagisticii din municipiul Suceava a fost posibilă pentru că lucrările au fost făcute fără nicio consultare publică sau concursuri de idei.

El a spus că au fost arhitecți care au construit Suceava frumoasă.

„Centrul Sucevei avea un concept arhitectural. Din păcate, nu-l mai are”, a spus Cușnir care a prezentat imagini mai vechi din centrul Sucevei care avea flori și spațiu verde pentru că așa a fost gândită zona centrală de arhitecți.

„Cum am ajuns ca cineva să-și bată joc de arhitectura urbană și de peisagistica acestui oraș?Cum a fost posibil ca cineva să-și bată joc de tot ce a fost frumos în acest oraș?” a întrebat Cușnir care a explicat că dezbaterea publică și concursul de soluții funcționează în alte orașe, mai puțin în Suceava.

Cușnir s-a întrebat dacă a existat vreun concurs de soluții pentru locul de joacă kitsch care se amplasează acum  în Parcul Central într-o zonă încărcată de istorie, cu clădiri de referință.

Candidatul PSD la funcția de primar al Sucevei a mai declarat că s-a bucurat de vestea că Parcul Șipote a fost transferat în proprietatea orașului, dar că bucuria a fost scurtă pentru că la scurt timp a auzit și planurile echipei domnului Lungu pentru Parcul Șipote și s-a întristat.

Dan Cusnir din parcul central al Sucevei

Conferința de presa a candidatului PSD Suceava la funcția de primar al orașului – Dan Ioan Cusnir

Publicată de NewsBucovina.ro pe Duminică, 13 septembrie 2020

„În primul rând este clar că e o mișcare electorală, ar trebui să fim naivi să credem că e altfel.(…) Îngrijorarea mea vine de la modul în care s-a venit cu planul de refacere a parcului. Dintr-o dată a apărut un plan, schițe, suma de 3,7 milioane de euro și toate detaliile despre cum să arate parcul. Este un mod de lucru autocrat, impus, unilateral – un mod de lucru în care nu avem discuții deschise despre acest proiect, în care sucevenii nu sunt consultați în legătură cu acest aspect, în care nu avem șansa de a aduce la aceeași masă cele mai bune idei posibile pentru acest parc, să începem conversații cu cei mai buni arhitecți din domeniu, să facem un concurs de idei, să conectăm școlile de profil la acest proiect și multe multe alte mișcări care pot face acest proiect să fie cu adevărat al Sucevei și a sucevenilor”, a spus Cușnir.

El a subliniat că „parcul este al nostru, al sucevenilor, și nu al administrației Lungu”.

Dan Ioan Cușnir a subliniat că îngrijorarea sa vine de la faptul că actualul primar și echipa lui au uitat că de fapt trebuie să lucreze pentru suceveni, pentru cumunitate.

„Dacă vrem să facem un parc pentru toți sucevenii, trebuie să gândim un pic lucrurile, să vorbim, să dăm oportunitatea și spațiul în care ei să poată spune ce și cum își doresc, să angrenăm specialiști în tot acest proces, să fim creativi și în același timp eficienți, să respectăm principiile de urbanism.Să conectăm cele două elemente – nevoia suceveanului de la acel parc și specialiștii care pot pune asta în practică”, a spus Cușnir.

El crede că Suceava lui Ion Lungu a picat examenul de urbanism

„E un comportament cu care ei se laudă – că ei știu mai bine ce are nevoie Suceava, că ei știu mai bine cum trebuie să arate acest parc, că ei iau decizii pentru ce îi place și ce nu îi place suceveanului. Această trufie, aer de superioritate și desconsiderare a preferințelor cetățenilor sunt ca o boală.O boală care tot mănâncă din orașul nostru frumos”, a mai declarat Cușnir.

El a mai declarat că de 16 ani așa s-au făcut toate proiectele majore ale Sucevei motiv pentru care Suceava nu are un parc industrial, un incubator de afaceri, locuri de muncă bine plătite, transport civilizat, un parc cu care să se lăude, o sala de sport, un stadion, un centru de agrement atractiv, un patinoar acoperit și asta doar pentru că administrația Lungu a acționat exact ca în cazul Parcului Șipote.

„Îngrijorarea mea va trece în 14 zile, pe 27 septembrie și începem să construim lucruri de care să fim mândri aici în Suceava Noastră”, a conchis Dan Ioan Cușnir.  


Intră acum și în grupul de