Cătălina Vartic: Doar în acest an 38 de firme din Suceava și-au mutat sediul social în alt județ. Înainte să mergem după investitori străini, haideți să ne păstrăm investitorii noștri locali în Suceava


Intră acum și în grupul de

Președintele PER Suceava, Cătălina Vartic, a declarat, luni, într-o conferință de presă că în județul Suceava există un mediu neprielnic pentru investitori, artătând că doar în prima parte a acestui an 38 de firme românești cu cifră de afaceri de 7 milioane de euro și-au mutat sediul social din județul Suceava în alte județe ale țării.

Vartic a spus că în condițiile în care lipsa de investitori și a locurilor de muncă este stringentă în județul Suceava, în loc să fie create condiții favorabile, mai mulți investitori și-au mutat sediul social din județ deși continuă să activeze în acest județ.

Ea a declarat că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, anunța recent că vor veni investitori străini în județ, dar ea e îngrijorată că actualii antreprenori din județ nu sunt sprijiniți.

„Până să vină investitorii străini, avem investitori locali de care nu avem grijă, pentru care nu există nicio variantă, nicio strategie”, a spus Vartic.

Președintele PER Suceava a precizat că doar în acest an din județul Suceava și-au mutat sediul social 38 de firme.

Catalina Vartic – conferința de presa

Liderul județean PER, Catalina Vartic – conferința de presa in parcul drapelelor

Publicată de NewsBucovina.ro pe Luni, 14 septembrie 2020

„Efectiv, 38 de firme și-au mutat sediul social din județul Suceava în alte județe ale țării. 38 de firme cu o cifră de afaceri de 33,493 milioane de lei, circa șapte milioane de euro”, a spus Vartic.

Ea a subliniat că aceste firme lucrează încă în Suceava și și-au mutat doar sediul social, ceea ce înseamnă că taxele pe valoarea adăugată și pe profit sunt încasate în alte județe.

„De ce și-au mutat aceste firme sediul social din Suceava, marea majoritate în Cluj sau Iași sau București?”, s-a întrebat Vartic.

Ea a spus că trebuie aflat ce a deranjat aceste firme de și-au mutat sediul social din județul Suceava pentru că în condițiile în care vrei să aduci investitori trebuie să știi ce determină ca unii agenți economici să-și mute sediul social deși continuă să activeze în județ.

„În ultimii ani au plecat sute de firme”, a spus Vartic.

În 2018 a plecat din județ o singură firmă cu 345 de angajați, cu o cifră de afaceri de peste 90 de milioane de lei, și-a mutat sediul social la Iași deși și acolo cerul are aceeași culoare.

„Să știți că sunt firme care pleacă chiar și la Botoșani sau la Vaslui”, a spus liderul PER Suceava.

Ea a menționat că au și venit firme în Suceava, dar că cele care au venit anul acesta au o cifră de afaceri de doar 3 milioane de lei, când au plecat firme cu cifră de afaceri de 33 de milioane de lei.

Vartic a constatat că este o problemă serioasă în județul Suceava pentru că firmele locale nu sunt sprijinite și caută sprijin în alte județe.

Ea a mai spus că agenții economici suceveni spun cu temere problemele pe care le au.

„Este un soi de frică și mă întreb de ce nu avem curajul să recunoaștem că avem probleme. Înainte să mergem după investitori străini, haideți să ne păstrăm investitorii noștri locali în Suceava”, a declarat Cătălina Vartic.

Ea a apreciat că investitorii aleg să plece din județ pentru că aici nu găsesc înțelegere, că se confruntă cu problema controalelor, dar în principal pentru că nu sunt ascultați și auziți.


Intră acum și în grupul de