Marian Andronache: Închiderea piețelor nu e o soluție, iar să faci piețe volante când ai piețe modernizate e o nebunie. În piață e mult mai aerisit decât în hypermarket//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Președintele PMP Suceava, Marian Andronache, a declarat, luni, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că închiderea piețelor agro-alimentare nu este o soluție.

„Pentru că unii nu respectă regulile în piață nu trebuie să se răsfrângă asupra tuturor. Este o obligație a autorităților să impună și să verifice respectarea regulilor sanitare pentru limitarea răspândirii virusului”, a spus Andronache.

Potrivit acestuia, aceste lucruri se întâmplă în orașele care și-au modernizat piețele.

„Acum, unde e în aer liber și nu ai condiții, e legală, iar unde e închisă hala și totul este în regulă, adică ai și climatizare, poți oricând să faci o ventilație așa cum trebuie, ai înălțimea necesară, ai intrări și ieșiri pentru a asigura fluxurile, nu e legală”, a spus liderul PMP Suceava.

El s-a întrebat ce oprește autoritățile locale să creeze acele fluxuri, să fie realiazată verificare temperaturii la intrare, un grup de polițiști locali să asigure ordinea și să nu lase prea mulți cumpărători să fie odată în piață.

„Eu cred că toată lumea ar fi mulțumită”, a spus Andronache.

El a adăugat că nu e totuși o foarte mare aglomerație în piață, tarabele sunt totuși la distanță, iar față de hypermarket-uri, în piață e mult mai aerisit.

„De asta nu am înțeles nebunia generală: haideți să închidem piețele când oamenii își fac cumpărăturile de toamă, își fac pregătirile pentru iarnă cu murături, gemuri, zacuști. Ce faci cu oamenii care au muncit, au cules roadele toamnei și acum nu au unde să le vândă? ”, a spus Marian Andronache.

El consideră că e aberant să-i ții pe oameni afară în frig, în ploaie, în ninsoare când ai piețe modernizate.

„Eu cred că a fost o măsură luată în grabă fără să-și dea seama de consecințe. Acum, fiecare administrație locală, fiecare primar analizează de la caz la caz și sunt orașe unde rămân hale deschise cu asigurarea de condiții sanitare”, a declarat liderul PMP Suceava.

El este convins că oamenii își vor da seama că nu e o soluție scoaterea meselor din piață și să fie amplasate în jurul pieței.

„Este o nebunie cu piețele volante. Mesele au locul lor în piață. Dacă, într-adevăr, constați că trebuie să scoți ceva, poți scoate câteva mese afară, dar înăuntru trebuie să funcționeze pentru că e o normalitate. Nu se întâmplă nimic dacă le ceri comercianților să respecte regulile”, a spus Andronache.

El a arătat că este absurd să fie închise piețele și să fie lăste deschise mall-urile unde este aglomerația mare.

„E greu de găsit o explicație. Dacă s-a dat un ordin de la centru trebuie pus în aplicare, dar trebuie să fie foarte bine analizat. Nu cere imperativ: închide totul și scoate totul afară! Să vedem, de la caz la caz să analizăm și să luăm măsurile cele mai bune”, a declarat liderul PMP Suceava care consideră că prin comitetele locale și județene de situații de urgență se pot analiza de la caz la caz fiecare situație.

„Înțelegem cazurile din târguri, dar cele din piețele agroalimentare sunt chiar de neînțeles.Ele trebuie să funcționeze în continuare”, a spus Marian Andronache.

El crede că s-au închis piețele din prea multă vervă că trebuie să se aplice imediat ceea ce spune Guvernul fără ca autoritatea locală să analizeze și să ia decizii.

„Nu poți să iei niște măsuri abuzive care să supere oamenii și care nu-și au rostul”, a mai declarat Andronache.


Intră acum și în grupul de