Florin Hrebenciuc anunță că PMP Suceava cere procedură clară privind votul persoanelor bolnave de Covid-19, a celor în carantină sau izolare: Problematica este mult mai complexă față de alegerile locale pentru că între timp rata de infectare a crescut de cinci ori

Secretarul general adjunct al PMP Suceava, Florin Hrebenciuc, a anunțat, miercuri, că PMP Suceava solicită reprezentanților Biroului Electoral Județean emiterea procedurii de votare cu urna mobilă la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie 2020.

Florin Hrebenciuc a atras atenția că problema majoră a acestor alegeri va fi desfășurarea procesului electoral și, în mod particular votul cu urna mobilă, în condițiile în care acesta este varianta de vot pentru persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa de la domiciliu sau din unitățile spitalicești către secțiile de votare. 

„Problematica legată de posibilitatea răspândirii virusului cât și a desfășurării democratice a alegerilor este mult mai complexă decât la alegerile locale deoarece numărul persoanelor asimptomatice, dar netestate sau testate pozitiv, a celor aflate în autoizolare sau carantină și chiar a celor internate a crescut semnificativ față de finele lunii septembrie, rata de infectare fiind de cinci ori mai mare în prezent”, a spus Hrebenciuc.

El a precizat că au rămas mai puțin de două săptămâni până la alegerile parlamentare din 6 decembrie și că nu se știe încă procedura pentru urma mobilă.

În aceste condiții, Florin Hrebenciuc a declarat că PMP Suceava solicită o informare clară cu privire la cum se va desfășura procesul de votare în cazul persoanelor în carantină, izolare sau internate cu Covid-19 și care va fi numărul urnelor mobile pentru fiecare secție de votare.

„Dacă va fi același număr ca la alegerile locale, respectiv o urnă la o secție, fără îndoială aceasta va fi insuficientă în cazul secțiilor de vot cu un număr mare de alegători arondați. De asemenea, vrem să știm exact cum se vor alege reprezentanții secțiilor de vot care se vor deplasa în teritoriu. Avem convingerea că aceștia vor fi reticenți la ideea de a avea contact cu persoane posibil infectate cu virusul SARS-CoV-2 și, de asemenea, trebuie să se țină cont de faptul că foarte mulți dintre aceștia sunt pensionari”, a mai afirmat secretarul general adjunct al PMP Suceava.

El a adăugat că aspectul cel mai important asupra căruia PMP Suceava solicită clarificări este cel legat de modul în care se vor înmâna, se vor dezinfecta și se vor număra buletinele de vot folosite de persoane bolnave de Covid-19, aflate în carantină sau izolare.

„Vrem să știm dacă vor exista spații special amenajate, iar reprezentanții vor fi echipați corespunzător sau numărarea se va face într-o singură încăpere, cum se procedează obișnuit”, a spus Florin Hrebenciuc. Nu în ultimul rând el a subliniat faptul că PMP Suceava solicită cât mai urgent emiterea unei proceduri clare, fără sincope și care să aducă rezolvare tuturor problemelor care ar putea rezulta din și în legătură cu procesul electoral din 6 decembrie.