Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei: Stăm foarte prost în ceea ce înseamnă gestionarea pandemiei. În această „Olimpiadă neagră” a Covid-19, vom fi foarte curând pe niște locuri fruntașe//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Cercetătorul sucevean dr. Radu Ciornei, candidat USR-PLUS pentru Camera Deputaților, a declarat că gestionarea pandemiei cu noul coronavirus este foarte prost gestionată, că nu se testează pentru a nu fi descoperite cazuri și că există riscul ca în acest ritm România să ajungă în două luni cu o rată de mortalitate între cele mai mari din lume.

„Eu cred că suntem într-un moment în care stăm foarte prost în ceea ce înseamnă gestionarea pandemiei și am să vă dau primul exemplu care contează. Uitați-vă la capacitatea de testare cum stagnează la 35-37.000 de teste zilnic și nu s-au mai făcut noi capacități de testare”, a spus dr. Ciornei.

El consideră că această stagnare a capacității de testare este pur electorală.

„Dacă am testa mai mult am găsi mult mai multe cazuri și am fi fost obligați să facem lockdown înainte de alegeri sau, și mai rău pentru guvernanți, în loc de alegeri. Știm foarte bine din experiența americană că o pandemie gestionată prost duce la erodarea procentelor. A pățit-o și președintele Trump și din sondaje vedem că și partidul de guvernare poate păți la fel”, a spus candidatul USR-PLUS.

El consideră că în momentul de față România stă extraordinar de prost în ceea ce privește numărul de morți, în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri pe 14 zile și e foarte aproape de SUA, în capul listei.

„Nu numărul de îmbolnăviri contează foarte mult. Două indicatoare sunt cele care dau bătăi de cap tuturor specialiștilor: numărul de morți la un milion de locuitori și numărul de pacienți în ATI.Numărul de morți la un milion de locuitori în momentul de față și vreau să fac o predicție și un avertisment foarte serios autorităților că în această „Olimpiadă neagră” a Covid, vom fi foarte curând pe niște locuri fruntașe”, a spus dr. Radu Ciornei.

Subiectul Zilei – invitați Radu Ciornei și George MÎndruță

Pandemia le ia mințile guvernanților? La ce ne putem așteapta în perioada următoare? Dr. Radu Ciornei și George Mîndruță (USR-PLUS) încearcă o serie de răspunsuri

Publicată de NewsBucovina.ro pe Miercuri, 25 noiembrie 2020

El a arătat că în momentul de față numărul de morți la milionul de locuitori este aproape de 550 și că România este pe locul 25 în lume și urcăm pe zi ce trece ca număr de morți.

„După calculele mele, dacă stăm în același grafic, în 60 de zile vom fi țara care a pierdut cele mai multe persoane, cei mai mulți decedați pe milionul de locuitori din lume, sau cel puțin vom fi în top 5, ceea ce va fi un bilanț tragic”, a spus cercetătorul sucevean.

El vede că autoritățile așteaptă ca pandemia să se stingă de la sine și închid activități care puteau fi menținute deschise.

„Văd că stăm și așteptăm ca pandemia să se stingă de la sine. Așteptăm alegerile. S-au închis piețele, s-au închis școlile, s-au închis ce credeau guvernanții că poate micșora cât de cât numărul acesta record de îmbolnăviri, dar din punct de vedere medical stăm foarte-foarte prost”, a spus dr. Radu Ciornei.

El a subliniat că aceasta este o constatare sută la sută epidemiologică și medicală.

„Este o proastă gestionare și o economie, pentru că mărirea capacității de testare costă foarte mulți bani și un institut de antrenament al specialiștilor costă foarte mulți bani”, a spus Ciornei.

El consideră că se poate să se redeschidă școlile în condiții de siguranță.

„Cu lămpi cu ultraviolete putem redeschide școlile foarte bine. Dacă puteam pune aceste lămpi cu ultraviolete în piețe și făceam o aerisire corespunzătoare, nu trebuia să închidem piețele. Să știți că în lumea specialiștilor, închiderea piețelor este unanim o măsură care a fost făcută pe genunchi”, a spus Ciornei.

El crede că autoritățile au luat această decizie pentru că presupune că din toate comportamentele care pot produce infectări a fost singurul care a putut fi oprit.

„Transportul în comun nu poate fi oprit, bisericile nu se pot opri, activiatea din birouri în privat nu se poate opri, iar la stat nu prea e chef și a rămas să oprim piețele”, a spus Ciornei.

El consideră că sistemul de sănătate din țară va trebui refăcut din temelii pentru a ajunge la un sistem de tip european.


Intră acum și în grupul de