Scandal major la vârf în PNL|Rareș Bogdan dezvăluie că Gheorghe Flutur nu a avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării Ludovic Orban. Până de curând, Ludovic Orban era primit cu pâine și sare în județ, iar acțiunile sale erau salutate


Intră acum și în grupul de

În ciuda vizitelor destul de dese ale lui Ludovic Orban în județul Suceava, se pare că organizația PNL Suceava nu a avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării în perioada în care premier a fost Ludovic Orban.

Dezvăluirea a fost făcută de prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, într-un interviu cu jurnalistul Ion Cristoiu în care liderul liberal a cerut demisia din funcția de președinte al PNL a lui Ludovic Orban pentru că a acționat discreționar fără să țină cont de interesul partidului.

Prim vicepreședintele PNL a prezentat în interviu și câteva nume din Gruparea anti-Orban din partid, respectiv Robert Sighiartău, Iulian Dumitrescu, Mircea Hava, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc.

„Partidul nu a fost condus clasic, tradițional, așa cum a fost condus PNL, PDL în epoca pre Ludovic Orban. Partidul a fost condus de un singur om, de Ludovic Orban. Noi nu am avut, nici eu, nici Robert Sighiartău, nici Iulian Dumitrescu, nici Mircea Hava, nici Raluca Turcan, Florin Roman, Ilie Bolojan, Gheorghe Flutur, Emil Boc, nu am avut niciun fel de putere reală în cadrul guvernării”, a spus Rareș Bodgan.

Pare destul de ciudată această apreciere făcută de Rareș Bogdan ținând cont că premierul Ludovic Orban a fost în județul Suceava de patru ori în decurs de un an, iar liderii liberali locali au avut doar cuvinte de laudă la adresa acestuia și au arătat cât de mult a sprijinit Ludovic Orban județul Suceava.

Mai mult, organizația județeană Suceava are un ministru în Guvern, menținut în urma negocierilor și după formarea noii guvernări PNL-USRPLUS-UDMR.

Reamintim că la nici o lună de la instalarea lui Ludovic Orban în funcția de prim ministru în noiembrie 2019, acesta a făcut prima vizită în județul Suceava asistând atunci la Festivalul Obiceiurilor de Iarnă deși și-ar fi dorit ca să vină încă din 28 noiembrie, dar atunci a fost necesară o ședință de guvern.

În 27 decembrie 2019, pe atunci premier, Ludovic Orban a anunțat că autostrada Suceava-București se va face când PNL va sta mai mult la guvernare.

Efectele vizitei lui Orban din decembrie 2019 s-au văzut imediat, iar în ianuarie 2020 președintele CJ Suceava și al PNL Suceava, Gheorghe Flutur, anunța că Guvernul Orban a plătit la finalul anului 20 de milioane de lei restante din primăvara anului 2019 pentru concedii medicale nedecontate în județul Suceava, dar și 30 de milioane de euro datorii pentru proiectele prin PNDL din județ și că pentru magistrala de gaz natural spre Vatra Dornei s-au emis două Hotărâri de Guvern.

În februarie, o problemă a foștilor angajați IPEG din județul Suceava a fost soluționată  de Guvernul condus de Ludovic Orban, așa cum anunța atunci deputatul PNL Angelica Fădor.

Ulterior Guvernul Ludovic Orban a fost demis în încercarea PNL de a lansa alegeri anticipate, dar planurile au fost dejucate de debutul pandemiei cu noul coronavirus.

După ce lucrurile s-au mai așezat, premierul Orban și-a reluat vizitele în țară, iar în luna iunie 2020 acesta a vizitat lucrările la Terminalul 2 al Aeroportului, a asistat la prezentarea viitorului parc industrial din zonă, a fost la autobaza diviziei electrice a TPL, a inaugurat rețeaua de gaz natural de la Moara, a recepționat șoseaua de centură Suceava, a inspectat șantierul centurii Rădăuți, unde a fost primit cu cântec de vioară, și a vizita centrala termică și lucrările la cazinoul Vatra Dornei.

După această vizită Gheorghe Flutur concluziona: „Trebuie să ne gândim că anul 2022 e anul când băgăm buldozerele pentru autostrada Suceava-București și Autostrada Nordului. Șapte ani a fost eclipsă de soare la investiții în județul Suceava”.

Premierul Ludovic Orban a revenit în județul Suceava în luna octombrie 2020 când a asistat la învestirea președintelui Gheorghe Flutur în fruntea CJ Suceava și a primarului Ion Lungu pentru al cincilea mandat de primar, fiind pentru prima dată când un prim ministru a participat la o ședință a Consiliului Local Suceava.

Cu acel prilej, Ludovic Orban a dat asigurări că se vor realiza investițiile în drumuri rapide, respectiv Autostrada Nordului și Autostrada Siret-Suceava-București.

Ultima vizită făcută în calitate de premier în județul Suceava a lui Ludovic Orban a fost în noiembrie 2020 când a participat la inaugurarea șoselei de centură a municipiului Rădăuți, dar și la Pojorâta, la prezentarea unui nou concept de reabilitare a căii ferate.

După acea vizită, primarul Ion Lungu spunea că premierul Ludovic Orban i-a oferit garanția că vor fi susținute de Guvernul PNL Varianta Ocolitoare nr. 2 a Sucevei, Sala Polivalentă și noul stadion al Sucevei, iar vicepreședintele regional al PNL, deputatul Ioan Bălan, că „premierul Ludovic Orban a venit la Suceava să confirme că proiectele majore pentru județul Suceava despre care noi vorbim sunt priorități pentru guvern”.

După alegerile parlamentare, în 7 decembrie 2020, Ludovic Orban a demisionat din funcția de prim ministru.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a cerut, duminică, demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al PNL, iar secretarul general al partidului, Robert Sighiartău, a cerut și el, luni, ca Orban să demisioneze de la conducerea PNL pentru că, în ultimul an, ar fi condus partidul discreționar.

Sighiartău a făcut o nouă dezvăluire. Potrivit acestuia, Ludovic Orban ar fi vrut să-l retragă din nou le Florin Cîțu, din calitatea de prim ministru desemnat și să fie el nominalizat pentru această funcție, la fel cum s-a întâmplat în luna martie.

De această dată, secretarul general al PNL nu l-a mai nominalizat pe Gheorghe Flutur ca fiind parte a grupării reformatoare. „

„Există o grupare reformistă în interiorul PNL: Emil Boc, Ilie Bolojan, Florin Roman, Gheorghe Falcă, generația tânără care își dorește o altă abordare”, a spus Sighiartău.


Intră acum și în grupul de