Președintele PSD Suceava, Ioan Stan: Redeschiderea școlilor se face haotic. Guvernul nu are un plan și nici resursele necesare pentru testarea masivă a elevilor și profesorilor cum se procedează în toată Europa


Intră acum și în grupul de

Președintele PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a atenționat, joi, că redeschiderea școlilor se face haotic, fără un plan coerent și fără resurse pentru testarea masivă a elevilor și profesorilor.

„Săptămâna următoare urmează să fie redeschise școlile pentru învățământul față în față. Din păcate pentru cadrelele didactice și elevii români acest lucru se va face cel puțin la fel de haotic cum s-a făcut închiderea unităților școlare de către Guvernul PNL-USRPLUS-UDMR”, a spus Ioan Stan.

El a arătat că sunt realități care par cel puțin îngrijorătoare având în vedere contextul epidemiologic actual.

„În primul rând, nici măcar 10% dintre cele peste 300.000 de cadre didactice din România nu au fost vaccinate deși ar fi trebuit să aibă prioritate, ca personal esențial. Ba mai mult, ministrul sănătății a anunțat că profesorii nu vor mai fi vaccinați nici măcar în decursul lunii februarie”, a arătat senatorul PSD.

El a adăugat că în al doilea rând,  remarcă și că nu există nici un plan și nici resursele necesare pentru testarea masivă a elevilor si profesorilor, așa cum se procedează în întreaga Europă.

„Asistăm practic la o nouă dovadă a neputinței Guvernului Cîțu care nu este în stare nici să vaccineze și nici să asigure testarea rapida a dascălilor și a copiilor, astfel încât să existe o minimă siguranță în școli, lucru condamnabil și contrar practicilor europene. Cu privire la acest aspect nici măcar nu au scuza că virusul i-a luat pe nepregătite. Pur și simplu discutăm de neputință, nepăsare sau delăsare”, a menționat Ioan Stan.

Președintele PSD Suceava a mai atras atenția că ministrul Educației a declarat că va „adapta puternic” tematica examenelor finale pentru generația COVID, recunoscând astfel indirect eșecul guvernării cu privire la organizarea școlii online.

„Practic ni se spune că se vor da examene mai ușoare pe care să le poată trece elevii din anul pandemiei. De altfel, ministrul însuși afirmă că „dacă nu s-ar adapta tematica la examene ar fi o negare a evidenței” – adică o negare a evidenței că elevii nu s-au putut pregăti corespunzător pentru a trece un examen de același nivel pe care l-au dat generațiile anterioare”, a declarat senatorul.

Potrivit lui Ioan Stan, prin afirmațiile sale, ministrul învățământului recunoaște practic că decizia Guvernelor Orban și Cîțu de a ține școlile închise pentru cea mai lungă durată din toată Europa a compromis iremediabil o întreagă generație de elevi.

„Analizând obiectiv ce au făcut guvernele de dreapta de când au luat puterea, putem spune că singurul lucru la care s-au priceput a fost îndatorarea țării și cheltuiala fără sens, măsură sau rost a banului public”, a conchis senatorul Ioan Stan.


Intră acum și în grupul de