Medicul Florin Haidamac: Autoritățile au scăpat momentul în care lumea voia să se vaccineze. Este o reticență destul de puternică la vaccinare pentru că lumea este obișnuită să se vaccineze la cabinetul medical//VIDEO


Intră acum și în grupul de

Medicul sucevean Florin Haidamac, medic de familie în mediul rural, a apreciat, miercuri, la Analiza de Seară de la News Bucovina, că nu înțelege de ce în campania de vaccinare nu sunt folosiți medicii de familie mai ales că populația este obișnuită să se vaccineze la cabinetul medical.

Haidamac a spus că în actuala campanie de vaccinare a reușit să folosească platforma națională de programare și că are noroc că la zece kilometri de cabinetul lui este Spitalul Siret care are și vaccin.

„Programarea pentru vaccinare deja o fac pentru luna aprilie”, a spus medicul Florin Haidamac.

El a spus că pacientul este obișnuit însă să se vaccineze la cabinetul medical.

„Este o reticență destul de puternică la vaccinare pentru că lumea este obișnuită să se vaccineze la dispensar sau cabinetul medicat de medicul de familie. Când vine la cabinet și medicul îl trimite la Siret, la Fălticeni, la Rădăuți sau la Suceava sunt convins că o proporție mare dintre oameni nu va merge. Eu nu-mi imaginez cum o bătrână de 70-80 de ani care din fericire dorește să vaccineze, s-ar duce să se vaccineze la Suceava sau la Siret pentru că are de plătit transportul”, a spus dr. Haidamac.

El consideră că ar fi mult mai simplu ca vaccinul să fie dat la cabinet și ca medicul să vaccineze la fața locului și ar avea mult mai multă putere de convingere având vaccinul la el.

„Nici bine nu a început vaccinarea și deja nu mai avem vaccin. Este ca de obicei. Autoritățile au scăpat momentul în care lumea voia să se vaccineze. Atunci trebuie să-i prinzi, în momentul în care ei chiar doresc în masă să se vaccineze. Atunci trebuie să le oferi tot: vaccin, adresabilitate, ușurință în a li se administra vaccinul și nu să-l încotoșmănezi cu o droaie de programări, platforme online că, sincer să fiu, dacă nu eram eu să-i programez, cred că nu se programa nimeni”, a declarat medicul sucevean.

El a mai spus că nu știe câți dintre pacienții din mediul rural au internet și știu să se programeze pe o platformă, sau câți au adresă de email în condițiile în care pentru bolnavii de diabet, de exemplu, rețetele se trimit pe emailul cabinetului medical și se duce el la spital și le ridică pentru pacienții săi.

„Nu știu ce e în oraș, dar în rural, aplicând reforma sanitară cu internetul la coada vacii, cam asta e situația. Nu-i chiar atât de simplu”, a spus Florin Haidamac.

El a apreciat că actuala campanie de vaccinare este gândită foarte bine pe hârtie, cu populația împărțită pe categorii de risc, cu centre de vaccinare multe.

„Acum, se spune, că este nevoie de medici la centrele de vaccinare. Care să facă ce? Eu am pacienți care au mers la vaccinare și nu i-a văzut niciun medic, nici înainte de vaccinare și nici după”, a spus medicul sucevean.

El a explicat că la vaccinare, așa cum practică el de 20 ani, medicul consultă înainte de vaccinare, iar în urma consultației medicul constată că dacă este apt de vaccinare și apoi vaccinează, dar dacă este nevoie ca după vaccinare trebuie să stea încă 10-15 minute sub supraveghere, medicul este prezent.

„Ideea e în felul următor: Vreți să vaccinați o populație de diferite vârste cu risc? Cine îi cunoaște cel mai bine? Medicul lor! De ce nu-mi dați mie să fac vaccin?”, a întrebat Haidamac.

El a mai arătat că nu are timp într-o zi să piardă șapte ore la un centru de vaccinare pentru că în acele șapte ore are de consultat pacienți și de tratat pacienți și la cabinet și la domiciliul pacientului.

„Dacă aș avea vaccinul la cabinet aș putea consulta, aș putea vaccina și aș putea raporta. Ar fi mult mai simplu”, a spus medicul sucevean care a adăugat că din câte a înțeles acest vaccin, după ce a stat la -70 de grade, poate sta încă 4-5 zile la frigider, iar medicul de familie știe câte persoane urmează să vaccineze și care este și necesarul de doze.

Florin Haidamac a mai declarat că a avut mai mulți pacienți care au trecut pe la cabinet și s-au interesat de vaccinare, iar când le-a spus că nu el administrează vaccinul, respectivele persoane au spus că vor mai trece.

„Uite cum îi scapi și ții pe loc o campanie nu știu de ce”, a spus medicul.

Mai mult, Florin Haidamac a spus că s-ar fi economisit și bani pentru că toate cabinetele medicilor de familie sunt dotate cu cele necesare pentru dezinfecție și permit medicilor să consulte chiar și persoane bolnave Covid-19.

„Dacă tot am cabinetul deschis și pot să mă ocup de el și pot să mențin un nivel de curățenie și de sterilizare corect, fără să îmbolnăvesc pe alții și fără să mă îmbolnăvesc pe mine, de ce să nu și vaccinez? De ce mă puneți să trimit lumea pe drumuri? Pentru că lumea nu va merge, poate în afară de cei mai tineri”, a spus Haidamac.

El le-a transmis autorităților că este timpul să se gândească să folosească rețeaua medicilor de familie pentru campania de vaccinare împotriva Covid-19.


Intră acum și în grupul de